Logo
  • Nieuws
  • 12 juli 2019
  • Foto’s: Michael van Oosten

Gerenoveerde Atlas TU/e duurzaamste onderwijsgebouw ter wereld

Het net gerenoveerde Atlasgebouw van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) is het duurzaamste onderwijsgebouw ter wereld. Het ontwerp leverde eerder al de klassering op voor het meest duurzame onderwijsgebouw ter wereld met BREEAM Outstanding. In de praktijk scoorde het enorme Atlasgebouw nog hoger en voert het nu de wereldranglijst aan.

Beeld Gerenoveerde Atlas TU/e duurzaamste onderwijsgebouw ter wereld

Door diverse eersteklas materialen te hergebruiken is het TU/e hoofdgebouw uit de jaren zestig getransformeerd naar een transparant en energiezuinig universiteitsgebouw. De open laagbouw maakt het gebouw uitnodigend, en een ‘showcase’ voor innovatie en techniek aldus de initiatiefnemers. Onderwijs en onderzoek komen bij elkaar rond een trappartij die omhoog kronkelt tot aan het dak. Langs die trap bevinden zich zalen en ontmoetingsplekken. De studie- en werkruimtes in de hoogbouw delen ruim in het daglicht door de nieuwe ultra-isolerende glazen vliesgevel met karakteristieke parallelle uitzetramen.

Warmte- en koudeopslagsysteem

Door de renovatie is de CO2-uitstoot van het gebouw met zo’n 80 procent gedaald, terwijl het aantal gebruikers meer dan verdubbelde. Deze daling komt onder meer door de zeer sterk isolerende glasgevel en doordat het gebouw geen gasaansluiting meer heeft. Warmte en koeling komt uit het ‘campusbrede’ warmte- en koudeopslagsysteem.
Voor koeling wordt zoveel mogelijk buitenlucht ingezet door de ramen die automatisch open en dicht gaan. Ook in de nacht schuiven de etagehoge ramen van Atlas - indien nodig - naar buiten om het gebouw te koelen en de lucht te zuiveren. Verder beschikt het hele gebouw over intelligente en energiezuinige LED-verlichting. Zonnepanelen zorgen voor een groot deel van de elektriciteit.

Gedrag gebouwgebruikers

Het ontwerp voor de renovatie van het gebouw kreeg in 2016 al een record BREEAM-score. Met 93,86% was dit de hoogste score ooit voor een onderwijsgebouw. Na de renovatie blijkt de score nog ruim 2 procent hoger, onder meer door het gebruik van nog duurzamere materialen zoals de CO2-neutrale Marmoleumvloeren en door het juist informeren van de gebouwgebruikers. In de praktijk blijkt namelijk dat gedrag van grote invloed is op de duurzaamheidsprestaties.

Als er niet alleen naar het onderwijssegment wordt gekeken, maar naar alle categorieën, dan bezet het Atlas-gebouw plek 7 van alle 20.000 BREEAM-gecertificeerde projecten.

Atlas huisvest de faculteit Industrial Design, de faculteit Industrial Engineering & Innovation Sciences, het universiteitsbestuur en de ondersteunende diensten van de TU/e. Het pand telt zestien verdiepingen en meet 44.000 vierkante meter aan vloeroppervlak.

Het ontwerp voor de renovatie kwam van Team RSVP: een coöperatie van Team V Architectuur, Van Rossum, Valstar Simonis en Peutz. Aannemer Van Wijnen deed de bouw. Vloeren zijn van Forbo Flooring.

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform