Logo
  • Nieuws
  • 8 juli 2019
  • Bron: Gispen

Biosintrum: ingericht vanuit de biobased en cradle to cradle-gedachte

Begin juni vond de officiële opening plaats van het Biosintrum in Oosterwolde: een kenniscentrum, broedplaats en ontmoetingsplek op het gebied van de Biobased Economy. Het is een van de meest duurzame en innovatieve gebouwen in Europa – bekroond met de Nederlandse Bouwprijs 2019.

Beeld Biosintrum: ingericht vanuit de biobased en cradle to cradle-gedachte

Ivo van der Reijnst, projectleider Biosintrum vanuit de gemeente Ooststellingwerf: "Als gemeente willen we een actieve rol spelen in de Biobased Economy. Het Biosintrum is voor ons hét kloppende hart op dit gebied in de regio. We wilden een inspirerende en duurzame plek creëren waar studenten, bedrijfsleven en overheid expertise en ideeën uitwisselen. Ik ben vol lof over het eindresultaat dat we in nauwe samenwerking hebben bereikt."

Lokale partijen

Bij de totstandkoming van het gebouw en interieur betrok de gemeente zoveel mogelijk lokale partijen. Architectenbureau Paul de Ruiter ontwierp de duurzame blikvanger. In nauwe samenwerking met projectstoffeerder Iedema en interieurbouwer Dengo verzorgde Gispen de totaalinrichting. Zoveel mogelijk biobased en ontworpen vanuit het cradle to cradle-principe.

Landschap aan zit- en overlegmogelijkheden

Bij binnenkomst in het Atrium, de centrale ontmoetings- en overlegruimte van het Biosintrum, is een divers landschap te zien van zitplekken en overlegmogelijkheden. Blikvanger is de centrale boombank, gerealiseerd in samenwerking met studenten van ROC Friese Poort Drachten en Dengo Oosterwolde. Verder bevinden zich op de begane grond een congresruimte met podium, ook in te zetten voor gastcolleges aan studenten, en diverse vergaderzalen voor het bedrijfsleven.

Circulaire belcel of concentratiewerkplek

De eerste verdieping herbergt kantoorruimtes en een grote vergaderzaal. Rondom het open Atrium bevinden zich studie- een aanlandplekken met zicht op de begane grond. Ook te zien op deze verdieping: Gispen REMADE kasten. Interieurontwerper Alice Tabak: "Deze zijn te gebruiken als belcel of concentratiewerkplek. Circulariteit ten top, want we hebben de romp van oude archiefkasten hiervoor hergebruikt en voor de achterwand gebruikten we vermalen spijkerbroekstof van inwoners uit de gemeente. Hun spijkerbroeken komen ook op andere plekken in het gebouw terug als isolatiemateriaal."

Biobased materialen

Voor de raambekleding leverde projectstoffeerder Iedema een biobased doek. Alle hardware – zoals de cassettes van rolgordijnen – is volledig te recyclen. Op de vloeren ligt tapijt DESSO Airmaster Sphere dat cradle tot cradle-gecertificeerd is. Wybe Iedema: "Dit tapijt is volledig gemaakt van gerecycled garen, polyamide 6 (ook bekend uit visnetten) én is voor 99% opnieuw te recyclen tot hetzelfde product." Ook de vergadertafels zijn biobased: voor de frames zijn oude bureaus van de wethouders van de gemeente Ooststellingwerf gebruikt, voorzien van massieve eikenhouten bladen van Woudhout©. Dit is afkomstig uit door Natuurmonumenten beheerde bossen in Nederland en Duitsland. Alice: "Leuk detail; in de rand van de tafelbladen zijn de coördinaten ingefreesd van de plek waar de gebruikte bomen stonden." De wanden van het Atrium zijn bekleed met akoestische panelen die zijn samengesteld op basis van mycelium (ofwel schimmeldraden).

Het Biosintrum is al volop in gebruik. Diverse onderwijsinstellingen en bedrijven uit de regio huren ruimtes voor de komende jaren. Daarnaast zijn er volop flexplekken voor geïnteresseerden.

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform