Logo
  • Nieuws
  • 21 september 2017
  • Bron: Ensoc

Bedrijven moeten energiegebruik gebouwen monitoren

Steeds meer bedrijven zijn verplicht om het energiegebruik van hun gebouwen te registeren en te bewaken. Dit kan met slimme meters, maar ook met uitgebreidere beheersystemen. Om bedrijven hierin een keuze te laten maken, is een lijst met diverse systemen beschikbaar.

Beeld Bedrijven moeten energiegebruik gebouwen monitoren

Dat schrijft energiebesparingsadviseur Robin Sommers in Ensoc Magazine. Volgens Sommers ligt monitoring van het energiegebruik voor de hand, maar levert het beter afstellen van klimaatinstallaties extra energiebesparing op; dit geldt voor 70 procent van de gebouwinstallaties in Nederland. De overheid heeft daarom als onderdeel van het intensiveringspakket van het energieakkoord de lijst van erkende maatregelen per 1 januari 2018 uitgebreid met de toepassing van een Energieregistratie- en Bewaking Systeem (EBS) als verplicht onderdeel van een energiemanagementsysteem (EMS) in gebouwen.

Verplichte maatregel

Sommers: “Een grote groep bedrijven wordt vanaf begin 2018 geconfronteerd met deze verplichte maatregel. Deze groep zal over voldoende informatie en voorbeelden moeten beschikken om goede keuzes te kunnen maken. En juist daar ligt de komende jaren een belangrijke taak om de informatievoorziening rondom EBS op een hoger plan te brengen. Dit jaar zijn daarom met adviseursvereniging FedEC informatiebijeenkomsten georganiseerd met de sectorbedrijven die al beschikken over een EBS, om duidelijke informatie naar de sectoren te kunnen geven.”

Slimme meter

Monitoren van het energiegebruik kan volgens Sommers op verschillende manieren worden uitgevoerd. Minimaal nodig is een slimme meter voor elektra en gas, meldt Sommers. “Slimme meters bevatten veel dagelijks verse informatie over gedrag en patronen op uur- en kwartierniveau. Hiermee kan een gebouwbeheerder overbodige bedrijfstijden of nachtgebruiken waarnemen en verminderen. Besparen begint dus bij het reageren op afwijkingen die normaal gesproken niet in beeld komen als er slechts wekelijks of maandelijks meterstanden worden geregistreerd.”

Hoger niveau

Om de monitoring op een hoger niveau uit te voeren biedt een EBS uitkomst, meldt Sommers. “Dit betekent toepassing van hardware en software waarbij diverse hoofd- en submeters worden geregistreerd en bewaakt. Dit kan een (online) applicatie voor energiemonitoring zijn of een applicatie als onderdeel van een gebouwbeheersysteem (GBS). Een EBS biedt de mogelijkheid om naast de hoofdmeters inzicht te krijgen op gebouw- of procesniveau via tussenmeters of een datacollectiesysteem. Hierbij kunnen instellingen gewijzigd worden in het GBS. Een EBS bevat als het goed is rapportagefuncties waarmee op dag, week en jaarniveau gerapporteerd kan worden.”

Lijst EBS-systemen

Sommers is lid van de werkgroep EMS van FedEC, die van het ministerie van Economische Zaken de taak kreeg om voorlichting over EMS op een hoger plan te brengen. Tijdens een bijeenkomst bleek dat veel bedrijven door de bomen het bos niet meer zien bij monitoring van het energiegebruik. De werkgroep richt zich op EBS, om verwarring met de bredere term EMS te voorkomen.  EBS wordt aangeboden door diverse leveranciers op de markt. In 2016 is door FedEC in samenwerking met leveranciers een lijst gemaakt met het aanbod van systemen en pakketten. Deze lijst staat op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl).

Bron: Ensoc

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform