Logo
  • Achtergrond
  • 13 februari 2020
  • -

Pharos Hoofddorp: circulaire binnenwanden van gerecycled papier

Het Pharos kantoorgebouw in Hoofddorp zit boordevol bijzondere, duurzame innovaties. Zo is de buitengevel voorzien van panelen die zonne-energie opwekken voor de verlichting en communicatie in het gebouw. Binnen het gebouw wordt al het afval gescheiden aan de bron. In de kelder staat bovendien een composteermachine die al het groenafval binnen 48 uur verwerkt. En het pand is ingericht met circulaire binnenwanden van gerecycled papier. De circulaire binnenwand is een goed voorbeeld van de innovatiekracht die ontstaat als verschillende partijen met elkaar in contact komen.
Beeld Pharos Hoofddorp: circulaire binnenwanden van gerecycled papier

Graphenestone, Ekotex, Ecor en EverUse hebben de krachten gebundeld, met als resultaat de eerste volledig circulaire binnenwand. De partijen ontmoetten elkaar tijdens de Pharos Pitches. Quickpanell produceert modulaire kartonnen wandelementen en had daarvoor al eens samengewerkt met EverUse, die isolatiedekens maakt van gerecycled papier. Ecor maakt panelen van samengeperst oud paper, waarbij geen bindmiddelen worden gebruikt en dus geen schadelijke vluchtige organische componenten (voc’s) worden uitgestoten. Ekotex levert circulaire en recyclebare verf die CO2 opneemt. 

“Tijdens de pitches hebben we elkaars producten leren kennen”, vertelt projectmanager Thijs Zwakman van Quickpanell. “Ik heb Navied Tavakolly van Ecor gebeld om een proefwand te maken met hun panelen, gecombineerd met onze kartonnen kern en het isolatiemateriaal van EverUse.” Toen de bedrijven waren uitgekozen om deel te nemen aan het Pharos-consortium, kwam Victor Franke van Ekotex met het idee om de vier producten te combineren tot een compleet afgewerkte circulaire binnenwand. “Dus heb ik die proefwand naar Bunschoten gebracht, waar Ekotex de wand heel mooi heeft afgewerkt met de circulaire verf aan één kant en gelaserde tekst en logo’s aan de andere kant. Ook heeft Victor een mooie brochure gemaakt met informatie over de wand en onze bedrijven.”

Stevig, hoogwaardig en volledig herbruikbaar

De binnenwand is een stevig, hoogwaardig en volledig herbruikbaar product, vertelt Zwakman. “Hij is modulair en remontabel, waardoor de opstelling en uitstraling aangepast kan worden aan de wensen van de gebruiker. Je kunt er ruimtes mee indelen of losstaande vergaderkamers mee maken. Als de wand niet meer nodig is, kan hij op een andere plek als binnenwand dienen en anders wordt het isolatiemateriaal teruggenomen door EverUse en kan de rest worden gerecycled voor andere paper-based producten.”

Kernwaarden Pharos: zero waste, maximum health, total energy en vibrant community

De innovatie is als showcase te zien zijn in Pharos. “Zonder de aanpak van Pharos, waarbij partijen al in een vroeg stadium met elkaar om tafel gingen en werden uitgedaagd om met nieuwe oplossingen te komen, was deze wand er nu niet geweest”, stelt Zwakman. “Hij voldoet ook volledig aan de kernwaarden zero waste, maximum health, total energy en vibrant community die bij Pharos vooropstaan. Daar zijn we zeker trots op.”

Bron: De Nieuwe Draai

In de praktijk zien hoe de circulaire wand eruit ziet? En onder meer de onlangs geopende 19de verdieping bezoeken waar meer dan twintig innovatieve oplossingen om werken gezonder te maken samen komen? Ga dan mee op Inspiratietour Circulair.

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform