Logo
  • Achtergrond
  • 21 december 2021
  • Bron: APF International en GroupA Fotografie: Sebastian van Damme - Jordi Huisman

Central Park: duurzaam kantoor met eigen park op 45 meter hoogte

Onlangs is de nieuwste kantorenlocatie van Utrecht, Central Park, officieel geopend. Central Park bestaat uit 28.500 m2 kantoorruimte, 500 m2 horeca en een stadspark op 45 meter hoogte, direct gelegen aan Utrecht Centraal Station.
Beeld Central Park: duurzaam  kantoor met eigen park op 45 meter hoogte

Vanaf het Centraal Station is het indrukwekkende gebouw Central Park met haar 90 meter hoogte niet te missen. Bas Jochims, Director Dutch Office & Hotel Investments Bouwinvest: ”Corona heeft grote impact gehad op de manier hoe mensen werken. De functie van kantoren is veranderd en de uitstraling van het pand, het leefklimaat en de faciliteiten zijn belangrijker dan ooit. Dit heeft APF International met Central Park goed voorzien. Het stadspark op 45m hoogte en de enorme raampartijen met veel lichtinval en een spectaculair uitzicht over de stad maken dit pand uniek. Maar ook alle gedeelde faciliteiten en de hoge standaard op het gebied van duurzaamheid, innovatie en welzijn maken het een comfortabele en inspirerende plek waar mensen straks graag werken en elkaar ontmoeten.”

Matthijs Bakker, Managing Partner APF International, initiatiefnemer Central Park: “We wilden niet alleen een bijzondere werkomgeving creëren, maar ook een gebouw dat klaar is voor de toekomst. Daarom voldoet Central Park aan de hoogste standaarden qua duurzaamheid en heeft een BREEAM Excellent-certificaat. Zo is het gebouw uitgerust met energiebesparende (klimaat)installaties, zonnepanelen, een WKO-installatie op 50 meter diepte en heeft een energielabel EPU A++++. Smart technologie met slimme gevels, lichtsensoren en de grote hoeveelheid laadpalen voor elektrische auto’s en fietsen zorgen voor een aangenaam binnenklimaat en gebruiksgemak. Central Park wordt naar verwachting qua energieverbruik Paris Proof en loopt hiermee voor op de klimaatdoelstellingen van Parijs in het bereiken van energieneutraliteit in 2050.”

De komende maanden wordt het gebouw van binnen afgebouwd door de huurders die binnenkort hun intrek doen, zoals ABN Amro bank, McDonald’s, internationaal adviesbureau Zanders, en IWG (Signature Label).

Groene oase in de skyline van Utrecht

Het 90 meter hoge Central Park is vernoemd naar de subtropische tuin die de 45 meter hoogtelijn van Utrecht markeert. Een terugvallende glazen gevel omgeeft het twee verdiepingen hoge park als een glooiend gordijn. Werknemers en bezoekers komen in dit bijzonder ecosysteem samen voor een wandeling, brainstorm of evenement mét uitzicht over de stad. Door het park centraal te stellen in het ontwerp, voegt architect GROUP A naar eigen zeggen een landmark toe aan de skyline van Utrecht en zetten ze de toon voor groene kantoorgebouwen.

Subtropische ontmoetingsplek

Met een groen gebaar naar de stad stelt GROUP A welzijn in de kantooromgeving centraal. Onderzoek heeft uitgewezen dat planten op de werkvloer een positief effect hebben op onze fysieke en mentale gesteldheid. Een groene werkomgeving genereert betere luchtkwaliteit en minder stress, waardoor de productiviteit toeneemt. Op de 11e en 12e verdieping biedt het semiopenbare park met werkplekken, vergadercentrum en café, een beleving die contrasteert met de kantooromgeving. Hier leidt een houten loopbrug je door het park naar een bankje omgeven door subtropische planten. Het groenontwerp van MOSS (Makers of Sustainable Spaces) is geïnspireerd op de inheemse flora van de Azoren en omvat zo’n 50 bomen en struiken, 1.500 planten en zélfs een kabbelend beekje.

'Het groenontwerp omvat zo’n 50 bomen en struiken, 1.500 planten en zélfs een kabbelend beekje'

Flexibele werkvloeren

Duurzaamheid gaat bij Central Park verder dan het indoor stadspark. Het 23 verdiepingen tellende gebouw kent de hoogste standaarden qua duurzaamheid met een BREEAM Excellent ontwerpcertificaat en speelt in op de vraag van nu en de toekomst met flexibele werkvloeren van gemiddeld 1.300 m2.

Realisatie

Central Park Utrecht is een ontwikkeling van Angelo Gordon en APF International en aangekocht door Bouwinvest Office Fund. Het ontwerp is tot stand gekomen in een integraal ontwerpproces, waarbij een multidisciplinair ontwerpteam onder leiding van de aannemer Bouwcombinatie Westflank verantwoordelijk was voor het totaalontwerp. Hierbij verzorgde GROUP A het architectonisch ontwerp, Huygen het installatietechnisch advies voor E-, W-, en S-installaties, Van der Vorm het constructief ontwerp en Peutz het bouwfysisch advies. MOSS Amsterdam is verantwoordelijk voor de groene inrichting van het park uitgevoerd door Koninklijke Ginkel Groep. Central Park is september 2021 casco opgeleverd en in november 2021 in gebruik genomen.

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform