Logo
  • Nieuws
  • 4 maart 2019
  • Bron: Klimaatplein.com

Tips om energieverspilling tegen te gaan

Meer duurzame opwekking van energie. Een belangrijk onderdeel om de Parijse klimaatdoelen te halen. Maar iedere Kilowattuur aan stroom die je niet verbruikt door energieverspilling tegen te gaan, hoef je ook niet meer duurzaam op te wekken. Vijf rendabele bespaartips voor bedrijven en instellingen van Klimaatplein.com

Beeld Tips om energieverspilling tegen te gaan

Bewaak een gezonde en energiezuinige instelling van de klimaatinstallatie

Om energieverspilling tegen te gaan is sinds 2018 een Energie Bewakingssysteem (EBS) verplicht voor veel bedrijven en instellingen in Nederland. Dit omdat zo'n 70 procent van de klimaatinstallaties niet goed staat ingesteld: te warm in de zomer of koelen en warmen tegelijk in de winter. Zo’n systeem  waardoor tijdig is in te grijpen wanneer verspilling plaatsvindt.Zo’n 70% van de klimaatinstallaties in Nederland staan niet goed ingesteld. Ze verwarmen te veel in de zomer, of koelen en verwarmen tegelijk in de winter. De overheid wil deze energieverspilling tegengaan.  

Stel lampen zuinig in

Door bewegingsdetectie in te stellen, brandt er alleen verlichting wanneer er iemand in het gebouw aanwezig is. Ook zijn lampen zo in te stellen dat ze minder fel branden wanneer de zon schijnt. Door alle gebouwen in Nederland van LED te voorzien is net zoveel energie te besparen als door 3 miljoen huishoudens per jaar wordt verbruikt aldus het Klimaatplein.

Houd de warmte binnen

Betrek collega’s bij energiebesparing en energiebewust gedrag. Open ramen en deuren zorgen voor tocht. Een deurdranger bevestigen kan al een besparking van 10 procent opleveren.

Isoleer leidingen

Ongeïsoleerde leidingen tegen het plafond geven warmte af op een plek waar geen warmtebehoefte is. Door deze leidingen te isoleren heb je direct financieel rendement.

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform