Logo
  • Nieuws
  • 20 april 2022
  • Bron: ISS Facility Services

Kromhout Kazerne in Utrecht heeft eerste plasticvrije bedrijfsrestaurant van Nederland

Op de Kromhout Kazerne in Utrecht is door facilitair dienstverlener ISS het eerste volledig plasticvrije bedrijfsrestaurant van Nederland geopend. In dit bedrijfsrestaurant wordt in het gehele assortiment van eten en drinken geen plastic meer gebruikt.

Beeld Kromhout Kazerne in Utrecht heeft eerste plasticvrije bedrijfsrestaurant van Nederland

Door Operatie 100% Plasticvrij wordt in dit bedrijfsrestaurant, dat dagelijks ongeveer 1500 gasten ontvangt, op jaarbasis 1133 kilo en 380.000 stuks plastic afval bespaard. De grootste bezuiniging wordt gerealiseerd met de PET-flessen, de verpakkingen van kaas en vleeswaren en plastic botercups. In het bedrijfsrestaurant wordt onder andere gewerkt met een botermachine, waarbij de gasten met één druk op de knop, een portie smeerbare boter op hun bord krijgen.

Site Manager State Government Building The Hague Nereida Conep: "De grootste uitdaging die we hebben gehad, was de smeerkaas. Iedereen kent deze van de plastic kuipjes. Wij zorgen dat ze in glazen potjes terechtkomen. Dat doen we door middel van een spuitzak."

ISS gaat de resultaten van dit project verder evalueren en heeft de intentie om ook andere bedrijfsrestaurants en cateringoutlets volledig plasticvrij te maken. Samen met klanten en partners uit de hele waardeketen werkt ISS aan manieren om te verduurzamen.

Verbod op plastic wegwerpbekers en voedselverpakkingen

ISS loopt hiermee vooruit op het verbod per 1 juli 2023 op het gratis verstrekken van plastic wegwerpbekers en -voedselverpakkingen voor eenmalig gebruik. Ondernemers mogen zelf bepalen hoeveel ze per plastic wegwerpbeker of -bakje vragen. Daarnaast gaan sommige plastic verpakkingen die vergelijkbaar zijn met to-go-verpakkingen ook geld kosten, zoals een voorverpakt broodje of een salade. Hierdoor wordt door bedrijven in toenemende mate gezocht naar duurzame oplossingen, zoals het geheel of gedeeltelijk plasticvrij maken van de bedrijfskantines.

Zero Waste-organisatie

ISS heeft de ambitie om in 2040 geheel NetZero te zijn. Zowel met eigen CO2-uitstoot als met ingekochte CO2-uitstoot. In Nederland streeft ISS ernaar om in 2025 haar CO2-uitstoot van scope 1 en 2 met 50% verminderd te hebben en de uitstoot in scope 3 met 15% te verminderen. Daarnaast wil ISS een ZeroWaste-organisatie zijn en motiveert haar eigen klanten om daar in mee te groeien.

Bekijk de video over Operatie 100% Plasticvrij!

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform