Logo
  • Nieuws
  • 28 november 2019
  • Bron: Bouwstenen voor sociaal

Informatieplicht Wet milieubeheer is te algemeen

De informatieplicht in het kader van de Wet milieubeheer is te generiek zo blijkt uit onderzoek door platform Bouwstenen voor sociaal onder gemeenten en scholen.

Beeld Informatieplicht Wet milieubeheer is te algemeen

Alle organisaties die per locatie meer dan 25.000 m3 gas of 50.000 kWh elektriciteit per jaar gebruiken, moesten voor 1 juli 2019 bij RVO.nl rapporteren welke energiemaatregelen ze wel of (nog) niet hadden getroffen. 

Bewustzijn was er al

De Wet milieubeheer heeft tot doel organisaties meer bewust te laten worden van de mogelijkheid om energie te besparen. Uit het onderzoek blijkt echter dat bij minder dan de helft van de gemeenten en scholen de informatieplicht heeft geleid tot meer inzicht. Meer dan de helft gaf aan er niets aan te hebben gehad. Het bewustzijn was er vaak al.

Niet mogelijk of zinvol

Gemeenten en scholen gaven aan dat er regelmatig omstandigheden waren waardoor het niet mogelijk of zinvol was om de erkende maatregelen in de praktijk door te voeren. Vrijwel geen enkele gemeente en school heeft dan ook alle erkende maatregelen in de praktijk toegepast.

Investeringen energiebesparingsplan

Van de organisaties uit het onderzoek die nog niet actief energie bespaarden ging een kwart aan de slag met een energiebesparingsplan. Het plan heeft echter vaak (nog) niet geleid tot investeringen door het bestuur.

Alternatief

Het Bouwstenen-platform gaat tijdens de Bouwstenen-jaarbijeenkomst op 28 november in gesprek met het Ministerie van EZK en brancheverenigingen over een alternatief voor de informatieplicht, bijvoorbeeld via het openbaar maken van het energiegebruik.
Het onderzoek bestond uit een aantal casestudies met de gemeente Arnhem, het Carmelcollege en Facilicom en een enquete onder gemeenten en scholen samen met de VNG, PO en VO-raad.

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform