Logo
  • Nieuws
  • 28 oktober 2019
  • Bron: Duurzaamnieuws

IEA: hernieuwbare energie groeit sneller dan verwacht. Vooral zonne-energie heeft groot potentieel

Hernieuwbare energie overtreft de verwachtingen en kan met 50 procent groeien in de volgende vijf jaar. Vooral zonne-energie gooit hoge ogen, blijkt uit nieuwe cijfers van het Internationaal Energieagentschap (IEA).

Beeld IEA: hernieuwbare energie groeit sneller dan verwacht. Vooral zonne-energie heeft groot potentieel

Energie uit zon, wind en waterkracht laat de snelste groei in de voorbije vier jaar optekenen. In een nieuw rapport voorspelt het Internationaal Energieagentschap dat die groei nog zal toenemen en de totale capaciteit met 50 procent zal groeien tussen 2019 en 2024.

Dat is een groei met 1.200 gigawatt - vergelijkbaar met de totale stroomcapaciteit van de Verenigde Staten. Hernieuwbare energie kan zo over vijf jaar 30 procent van de energiemix uitmaken.

Zonnepanelen

Vooral zonne-energie heeft een enorm groeipotentieel, en met name “Distributed PV”: zonnepanelen verspreid over de daken van bedrijven, winkels en woningen. De installatie van dergelijke installaties neemt een hoge vlucht en zal “de manier waarop stroom wordt geproduceerd en verbruikt transformeren”, zegt het agentschap.

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, zijn het vooral de commerciële en industriële installaties die sterk groeien. Dat heeft veel te maken met het schaalvoordeel van grotere installaties, en met de logica van het verbruik: in tegenstelling tot woningen gebruiken commerciële en industriële gebouwen de energie vaker op het moment dat die geproduceerd wordt: overdag.

In veel landen produceren de zonnepanelen op daken nu al stroom onder de marktprijs. De IEA voorspelt dat die kosten verder zullen dalen, met zelfs 15 tot 35 procent tegen 2024. De technologie wordt daardoor nog aantrekkelijker.

“Het potentieel van distributed PV is adembenemend”, zegt IEA-directeur Fatih Birol. “Maar de ontwikkeling ervan moet goed begeleid worden om de verschillende belangen van de eigenaars van zonnepanelen, andere consumenten en distributiebedrijven in evenwicht te brengen.”

Niet alleen stroom

Het IEA-rapport beperkt zich niet alleen tot de opmars van groene stroom maar brengt ook andere hernieuwbare energiebronnen in kaart. Zo zal schone verwarming met een vijfde groeien, met name in China, de EU, India en de VS. Ook de combinatie tussen verwarming en elektriciteitsproductie wordt sterker en stijgt in de volgende jaren met 40 procent.

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform