Logo
  • Nieuws
  • 14 februari 2018
  • Bron: NOS

Grootverbruikers moeten zelf bewijzen dat ze energie besparen

Bedrijven moeten zelf jaarlijks gaan rapporteren welke maatregelen ze hebben genomen om energie te besparen. De overheid draait de bewijslast om in een poging de doelen van het Energieakkoord te halen. Dat heeft minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat laten weten aan de Tweede Kamer.

Beeld Grootverbruikers moeten zelf bewijzen dat ze energie besparen

Volgens de Wet Milieubeheer zijn bedrijven die meer dan 50.000 KWh stroom of meer dan 25.000 m3 gas gebruiken verplicht alle energiebesparende maatregelen te nemen die binnen vijf jaar terugverdiend kunnen worden. Weinig bedrijven zijn bekend met deze wet en de overheid deed nauwelijks moeite om de wet te handhaven.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) gaat samen met werkgeversorganisatie VNO/NCW uitwerken op welke manier bedrijven precies benaderd worden en hoe de overheid dit vervolgens gaat controleren. Volgens deskundigen gaat het vaak om relatief eenvoudige maatregelen die bedrijven moeten nemen. Vervanging van bestaande verlichting naar LED-verlichting is vaak al binnen een paar jaar terugverdiend.

Producttips