Logo
  • Nieuws
  • 26 oktober 2018
  • Bron: Vastgoedmarkt

Energiebesparende maatregelen: Bijna helft Nederlandse kantoren moet in 2023 sluiten

Gebouwen moeten in 2023 minimaal aan energielabel C voldoen, wil men ze nog als kantoorgebouw gebruiken. Bijna de helft van de Nederlandse kantoren voldoet echter niet aan deze minimale eis zo blijkt uit onderzoek van het Kadaster in opdracht van vakblad Vastgoedmarkt.

Beeld Energiebesparende maatregelen: Bijna helft Nederlandse kantoren moet in 2023 sluiten

Kantoren van voor 1974 waar nog niets aan gedaan is, zouden waarschijnlijk de laagst mogelijke waardering - energielabel G - krijgen aldus Vastgoedmarkt. Kantoren van voor 1974 die wel zijn verduurzaamd en een energielabel hebben, hebben gemiddeld label E. Voor de periode 1974-1981 is dat D in plaats van F, voor 1982-1992 C in plaats van E en voor 1993-1999 C in plaats van D.

Zuid-Holland heeft de meeste kantoren staan. Daar bevindt zich 7,2 miljoen vierkante meter kantoorruimte met label D, E, F of G. Met 46,8 procent ligt het aandeel te verduurzamen kantoorruimte er iets hoger dan landelijk.
In Noord-Brabant staat 5,85 miljoen vierkante meter met label D, E, F of G. In Noord-Holland moet nog 5,8 miljoen vierkante meter worden verduurzaamd.
Samen hebben de provincies 54 procent van de te verduurzamen voorraad in heel Nederland.

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform