Logo
  • Nieuws
  • 26 augustus 2013
  • Peter van den Hout

Airco-wetgeving leidt mogelijk tot vertraging bij vervanging

Na 1 januari 2015 mogen geen HFCK's (koudemiddelen) worden gebruikt voor service- of onderhoudswerkzaamheden aan koel- en klimaatregeling installaties. Dat betekent dat alle airco's die nu draaien op het koudemiddel R22 , dan niet meer kunnen worden gerepareerd of bijgevuld. In Nederland gaat het om  honderdduizenden installaties.

Beeld Airco-wetgeving leidt mogelijk tot vertraging bij vervanging

Klimaatbeheersingsinstallaties die ouder zijn dan 10 jaar, hebben R22 (Freon) als koelmiddel. Dit koelmiddel is, als het vrijkomt, bijzonder schadelijk voor de ozonlaag en daarom is tijdens de klimaattop in Kyoto besloten om deze HFCK's uit te faseren.

Dat heeft geleid tot de Europese Ozonverordening in 2009 met een verbod op gebruik of hergebruik van R22 vanaf 1 januari 2015. Dus ook geregenereerde R22, die nu in allerlei vormen op de markt worden gebracht, zijn dan uit den boze.

Wachttijden

"Het verbod op R22 leidt tot een groot probleem," aldus Nick Martens, directeur van Aircoheat. "We merken nu al een toename van bijna 300% ten opzicht van vorig jaar in de vervanging van airco-installaties.Als straks R22 niet meer mag worden toegepast bij reparaties of lekkages, moet de installatie worden vervangen. Net als de branchevereniging NVKL verwacht ik dat de branche die vraag niet aan zal kunnen en er dus wachttijden gaan ontstaan met alle gevolgen van dien."

Investeringsaftrek

"Bedrijven kunnen dit jaar nog gebruik maken van de Energie Investeringsaftrek (EIA)," aldus Nick Martens. "Je kunt dan 41,5% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst, wat zo'n 10% belastingvoordeel oplevert. In de Nederlandse subsidiepot zit dit jaar 151 miljoen. De vraag is wat daar voor volgend jaar van overblijft, gezien de bezuinigingsdrift van dit kabinet."

Subsidies en regelgeving

De wet- en regelgeving met betrekking tot het verduurzamen van vastgoed wordt steeds belangrijker. Ook subsidieregelingen zijn van belang bij het nemen van investeringsbeslissingen. Voor u is het van belang om de definities, de wet- en regelgeving, de subsidieregelingen, maar ook de fiscaliteit ten aanzien van Duurzaam Vastgoed goed te (leren) kennen om optimaal te kunnen samenwerken met eindgebruikers, beleggers en de overheid. Op de workshop 'Subsidies en regelgeving' krijgt u de handvatten hiervoor aangereikt.

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform