Logo
  • Opinie
  • 6 mei 2015

6 tips om gevolgen energie downtime in te perken

Nederland komt nog niet voor in het lijstje ‘de grootste stroomstoringen van de geschiedenis’. Het aantal grote en kleine elektriciteitsincidenten neemt in ons land echter toe en zorgt voor grote problemen bij bedrijven. Tijd voor facility managers om de stroomvoorziening van hun organisatie structureel veilig te stellen.

De digitale economie betekent een steeds grotere belasting van het energienet. Vooral locaties met een concentratie van industriële activiteit vragen nogal wat van de netbeheerders en elektriciteitsproducenten: steden, industrieterreinen en datacenters. De consequenties van stroomuitval zijn gigantisch. Of een bedrijf zijn IT-apparatuur nu in ‘de kelder’ heeft staan of bij een datacenter heeft ondergebracht, basale bedrijfsmiddelen als bellen en toegang tot data en applicaties zijn in zo’n geval onmogelijk. En dat kost geld, veel geld.

Zes schadeposten door stroomuitval:
1. omzetverlies;
2. dataverlies en dubbel werk;
3. improductieve medewerkers;
4. beveiligingslek – bij het opnieuw opstarten kunnen applicaties en data corrupt zijn;
5. geschonden klantvertrouwen;
6. imagoverlies – te boek staan als onbetrouwbare partner.

Op de eerste drie posten zijn eenvoudiger berekeningen over de effecten los te laten dan op de laatste drie. Daarnaast is het sector- en bedrijfsafhankelijk hoe groot de schade is. Dataverlies voor een bank is dramatischer dan voor een drukkerij. En Google zal misschien meer belang hechten aan imagoschade dan een lokaal opererend bedrijf.

Netwerkkwaliteit

Feit is dat een zekere energielevering voor veel organisaties bedrijfskritisch is. Netbeheerders hebben meer dan ooit de verplichting hun netwerkkwaliteit op orde te houden door onderhoud en reparatie. En toch gaat het soms goed fout. Op 27 maart 2015 beleefde Noord-Holland de grootste stroomstoring in de Nederlandse geschiedenis. Eén miljoen huishoudens, bedrijven, supermarkten, metro’s, trams en treinen zaten ruim een uur lang zonder stroom door het uitvallen van een hoogspanningsstation in Diemen. Ziekenhuizen en Schiphol schakelden over op hun noodstroomvoorziening, maar ondervonden toch overlast. In december 2002 kregen driehonderdduizend inwoners van de regio Rotterdam te maken met een stroomstoring en begin 2013 viel bij 22.000 mensen in Enschede de stroom uit. Problemen met een hoogspanningsstation of -mast, of met transformatorhuisjes komen in ons land relatief weinig voor. Daar staat een fikse toename in kleinere elektriciteitsincidenten tegenover, voornamelijk door graafwerkzaamheden.

Kat of hond

Eerlijk gezegd, als ondernemer of organisatie maakt het niet uit of je door de kat of de hond gebeten wordt. Feit is, dat stroomuitval een enorme kostenpost kan zijn voor bedrijven, die in de miljoenen euro’s kan lopen. Daarom is het zo belangrijk dat facility managers werk gaan maken van een gegarandeerde continuïteit van stroomvoorziening. Dit kan namelijk het verschil betekenen tussen een forse schade en concurrentievoordeel. En voor zorginstellingen zelfs tussen leven en dood... Wat kunt u als facility manager doen om de gevolgen van downtime voor uw organisatie binnen de perken te houden?

Zes aanbevelingen:
1. Geef de beschikbaarheid van energie voor je bedrijfskritische middelen de allerhoogste prioriteit, ook boven kostenbesparing en hogere energie-efficiëntie.
2. Zorg voor noodstroom- en datacenterredundantie om de beschikbaarheid te verhogen.
3. Ontwikkel procedures om na een uitval alle capaciteit vrij te maken om weer operationeel te worden.
4. Zorg dat je de volledige ondersteuning hebt van de senior managers om downtime te voorkomen en te beheersen.
5. Test regelmatig de generatoren en switchgear om er zeker van te zijn dat de noodstroomvoorziening werkt in het geval van een incident. En vergeet niet de brandstofvoorraad voor de generatoren te controleren.
6. Test, monitor en pleeg regelmatig onderhoud aan de UPS en aan de accu’s, zodat deze in een goede conditie blijven.
Het is de hoogste tijd om energie te steken in energie.

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform