Logo
  • Nieuws
  • 14 mei 2020
  • Bron: MVO Nederland

39 procent van de bedrijven wil een overheid met lef om de nieuwe - duurzame - economie op te bouwen

80 procent van de Nederlandse bedrijven ziet door de coronacrisis juist kansen voor duurzaam ondernemen. Dit blijkt uit een onderzoek dat MVO Nederland – de beweging van ondernemers in de nieuwe economie – deed onder zzp-, mkb- en grote bedrijven uit haar partnernetwerk.

Beeld 39 procent van de bedrijven wil een overheid met lef om de nieuwe - duurzame - economie op te bouwen

In het onderzoek geven bedrijven aan dat ‘het bewustzijn dat het anders moet, groeit’ en dat ‘er nu een kans ligt om duurzaam ondernemen de standaard te maken’. Hoewel 82 procent geraakt wordt door de crisis, ziet 67 procent van de ondervraagde bedrijven geen verschil in hun duurzaamheidsinspanningen. Daarbij geven ze bijvoorbeeld aan dat ‘verduurzaming hun bestaansreden is’.

39 procent van de ondervraagde bedrijven vindt dat MVO Nederland zich via lobby hard moet maken voor een overheid met lef. Dit door bij de opbouw van de economie duurzaamheidseisen te stellen aan steunpakketten voor bedrijven. Deze oproep sluit aan bij de missie van MVO Nederland: het bereiken van de nieuwe economie, die klimaatneutraal, circulair en inclusief is, ook in de keten. In het onderzoek geven bedrijven bijvoorbeeld aan dat ‘het nieuwe normaal een duurzaam normaal moet worden’. En dat de overheid alleen moet investeren in bedrijven ‘die bijdragen aan economisch herstel en transformatie’.

Kansen

“Ons onderzoek naar duurzaam ondernemen in tijden van corona toont aan dat de bedrijven in ons netwerk – ondanks de lastige situatie waarin ze zitten – ook vooral kansen zien. Dat vind ik enorm knap én geeft aan dat ze ervan overtuigd zijn dat dit het moment is om extra vaart te zetten naar de nieuwe economie. Daarbij zien ze ook een sterke rol van MVO Nederland, bijvoorbeeld op het gebied van lobby richting de overheid. Wij nemen deze oproep van partners zeer serieus en gaan de komende tijd er alles aan doen om de overheid ook straks lef te laten tonen door te kiezen voor duurzame ondernemers”, zegt Maria van der Heijden, directeur-bestuurder van MVO Nederland.

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform