Logo
  • Achtergrond
  • 30 oktober 2019
  • CSU

Facility manager kleurt steeds groener

Geen enkele organisatie kan er omheen: duurzaamheid en circulariteit. Ook binnen Facilitair Management (FM) is het steeds meer een issue. Al valt er nog veel te verbeteren, blijkt uit recent CSU-onderzoek. Hoe innovatief is de facility manager als het om duurzaamheid gaat?
Beeld Facility manager kleurt steeds groener

In ons benchmarkonderzoek 2019 schetsten 150 toonaangevende organisaties uit Nederland een beeld van de innovatiedrang van Facilitair Nederland. Ook op het gebied van duurzaamheid en circulariteit. Zo draagt 35% al bij aan maatschappelijk verantwoord ondernemen, 41% ziet ruimte voor verbetering en maar liefst 22% voorziet grootse circulariteitsvernieuwingen.

‘Steeds meer organisaties hebben een eigen innovatieteam, dat non-stop op zoek is naar duurzame initiatieven’

Innovatieteams

Voor veel organisaties is duurzaam ondernemen interessant. Je kunt er kosten mee besparen, een goede reputatie opbouwen en zorgen voor tevreden medewerkers. Van de respondenten is twee derde inmiddels bezig hun CO₂ footprint te verlagen. Ze verbruiken minder papier, kopen duurzaam in, scheiden hun afval, richten hun wagenpark elektrisch in en besparen bijvoorbeeld energie tijdens en na werktijd. Wat je ook ziet is dat organisaties steeds vaker eigen innovatieteams hebben. Een groep creatieve mensen uit verschillende disciplines die non-stop zoekt naar duurzame ideeën. Bij CSU hebben we het innovatielab! Een creatieve hotspot die eigen medewerkers vooral bewust maakt en anderen inspireert. Zo zijn alle meubels in het lab circulair, gemaakt van afval uit onze organisatie.

‘Zoek vooral ook samen met andere bedrijven naar duurzame oplossingen’

Bundel je krachten

Een tendens is ook dat organisaties vaker samen op zoek gaan naar duurzame oplossingen. Zo’n bundeling van krachten en expertise kan prachtige initiatieven opleveren. Ook op facilitair gebied! Vernieuwingen zullen eerder tot stand komen als er meer wordt samengewerkt tussen de ketens, denkt 40% van de respondenten. CSU zoekt die samenwerking ook heel bewust. Met afvalspecialist Van Kaathoven ontwikkelden we Dar!n. Een duurzaam afvalinzamelsysteem gemaakt van pallets en kartonnen units. Papier, kunststof, restafval, bekers, groente en fruit, alles wordt apart ingezameld en gerecycled. Op zoveel manieren is winst te behalen voor het milieu. Als je ze maar wilt zien. Het is een prachtkans om bij te dragen aan het milieu én tevreden medewerkers!

Wij kijken vooruit naar 2020 mét u!

Innoveren is vooruit blijven kijken. Daarom onderzoeken we voor het tweede jaar op rij de weg naar vernieuwing in facilitair management. We zijn ontzettend benieuwd welke uitdagingen er zijn op het gebied van Facility Management en waar bij verschillende organisaties in 2020 de focus ligt.

Doe mee aan de benchmark en krijg een uniek inzicht in uw eigen positie in de markt. De resultaten van dit onderzoek kunt u gebruiken om de volgende stap te zetten in de vernieuwing van Facility Management binnen uw organisatie.

CSU is met diverse vestigingen en ruim 16.000 medewerkers de nummer 1 partner in schoonmaak in Nederland binnen de facilitaire dienstverlening. CSU heeft hoofdvestigingen in Uden, Amsterdam, Apeldoorn, Barendrecht, Den Haag, Eindhoven en Utrecht. Deskundig, proactief, gastvrij én innovatief; dat is CSU. Ondernemerschap is dan ook de ‘groene’ motor achter CSU, al ruim een halve eeuw lang. Met innovatieve en duurzame oplossingen realiseren we de doelstellingen van onze klanten, altijd strevend naar verantwoord rendement en continuïteit.

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform