Duurzaamheid heeft zich de laatste jaren ontpopt tot een hot topic in het Nederlandse bedrijfsleven. Als interim Global Sustainability Manager Packaging bij een groot Nederlands FMCG-bedrijf, houdt Chiel van Leeuwen zich dag in dag uit bezig met kwesties omtrent duurzaamheid. In naleving van het nationale klimaatbeleid moet de uitstoot van broeikasgassen in 2050 met 95% verminderd zijn. Hoe gaan we dit doen en waar liggen de grootste kansen en uitdagingen voor organisaties? In dit interview vertelt Chiel ons er alles over.
Rijksoverheid, gemeenten, provincies kopen allemaal op grote schaal in. Daarom hebben zij de unieke mogelijkheid om de markt voor circulaire producten en diensten een flinke zet in de rug te geven. De inkopers en opdrachtgevers geven daarmee ook gelijk weer het goede voorbeeld aan anderen. Aldus Stientje van Veldhoven, Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat in het e-book Circulair inkopen in 8 stappen.
Met de feestdagen voor de deur wordt het tijd om de ontvangstruimte te versieren. Sfeervol, gastvrij en duurzaam gaan tegenwoordig prima samen. Er zijn steeds meer manieren om vriendelijk te zijn voor het milieu én een sfeervolle ontvangstsruimte te creëren.
De informatieplicht in het kader van de Wet milieubeheer is te generiek zo blijkt uit onderzoek door platform Bouwstenen voor sociaal onder gemeenten en scholen.
Social return is een belangrijk onderdeel van het inkoopbeleid van de gemeente Utrecht. Sinds 2015 gebruikt de gemeente hierbij het ‘bouwblokkenmodel’. Hiermee kunnen opdrachtnemers op creatieve wijze zelf de samenstelling van social return invulling geven. Utrecht stimuleert hen om daarbij rekening te houden met de maatschappelijke uitdagingen in de gemeente. ‘Onze adviseurs kunnen nu sneller en gerichter advies geven’.
Stichting Klimaatvriendelijk Aanbesteden en Ondernemen (SKAO) heeft een gids gepubliceerd die overheden praktische handvatten biedt bij het implementeren van de CO2-Prestatieladder. De ladder helpt hen hun CO2-emissies in kaart te brengen en te verminderen. Overheden gebruiken een certificering op basis van de ladder vaak als gunningscriterium voor aanbestedingen. Mede daarom hebben veel bedrijven nu een dergelijke certificering.
Betere koffie, gezelligere kantines, en meer veganistische opties, dat belooft cateraar Vitam voor campus Woudestein. Het ISS en het EUC moeten ook meeprofiteren van de betere koffie.
Een afvalcoach, nieuwe manieren van afval inzamelen en recycling tot nieuwe producten: Het kantoor van UWV in Utrecht is dankzij hulp van het consortium CircularOffice op weg om een afvalvrij kantoor te worden. Een primeur voor beide partijen.
Een Gebouw Beheer Systeem helpt schoolbestuur Stichting Proloog om zicht te houden op het energieverbruik van haar schoolgebouwen. Nieuwe gebouwen moeten het liefst volledig energieneutraal zijn. Bij die ambitie trekt Proloog samen op met de gemeente Leeuwarden.
Het besef dat we beter met onze planeet om moeten gaan wordt steeds groter. Ook uw bezoekers verwachten dat een ontvangst niet alleen vriendelijk en gastvrij is, maar ook groen. Een duurzame bezoekbeleving is niet moeilijk te organiseren. Investeer in groen, kies duurzame producten, scheid het afval en stimuleer lichaamsbeweging. Enkele tips en links.
Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.