Logo
  • Nieuws
  • 20 februari 2017
  • Bron: De Agile Kantoorinrichters

Agile stelt andere inrichtingseisen dan Het Nieuwe Werken

Geconcentreerd productie draaien, in tandems opereren en dan weer met het hele team de koppen bij elkaar steken, even real time updaten met collega's in het buitenland... Agile werken kan pas echt een succes worden wanneer het wordt ondersteund door een dynamische en digitale kantooromgeving die hierop is afgestemd. Hoe stemt u de inrichting af op deze nieuwe manier van werken?

Beeld Agile stelt andere inrichtingseisen dan Het Nieuwe Werken

Een Agile manier van werken vraagt om een geheel andere inrichting dan die van Het Nieuwe Werken. “Daar is men zich niet van bewust als een organisatie Agile gaat werken," zegt Timo Westra van De Agile Kantoorinrichters. "Waar bij Agile ‘wij’ centraal staat, staat bij Het Nieuwe Werken ‘ik’ centraal. Waar HNW draait om flexplekken en thuis werken, verlangen 'Agilisten' een vaste werkplek, de mogelijkheid om dag in dag uit als een team bij elkaar te kunnen zitten en een plek waar ze eventueel ongestoord ‘lawaai’ kunnen maken."

Dat betekent langere teamtafels, omdat je aan een ‘gewoon’ bureau van 1.80m niet goed even naast elkaar kunt gaan zitten. Of juist een bureau met goede akoestische panelen eromheen, om geconcentreerd te kunnen werken. White boards of zelfs complete whitewalls in de gehele ruimte. Westra: “Agile teams moeten nogal eens het wiel zelf uitvinden op dat gebied, waardoor ze tot hun eigen frustratie niet meteen voluit kunnen presteren doordat ze tegen fysieke obstakels of beperkingen aanlopen.”

Flexibel, lenig en adaptief

Er is uiteraard niet één manier van Agile werken. Iedere organisatie voert Agile op haar eigen manier door. “Aangezien de kernwoorden van Agile ‘flexibel, lenig en adaptief’ zijn, geldt dit ook voor de werkomgeving," zegt Anneline van der Zon, projectmanager bij De Agile Kantoorinrichters. “Deze kan zich moeiteloos aanpassen aan de diverse rituelen of een andere samenstelling van het Agile team. Dat is juist de kern van een dergelijke omgeving.” Het is daarnaast van doorslaggevend belang dat de team-identiteit tot uiting komt in de inrichting, weten ze bij De Agile Kantoorinrichters.

Het is niet voor niets dat een van de statements in het Agile Manifesto uit 2001 zegt: Build projects around motivated individuals. Give them the environment and support they need, and trust them to get the job done. “Organisaties realiseren zich lang niet altijd hoezeer de inrichting kan bijdragen aan betere prestaties van de Agile teams," aldus Van der Zon.

Producttips