
Functie:Algemeen directeur / Strategisch adviseur huisvesting/vastgoed en marketing bij ATELIER V
Organisatie:ATELIER V real estate B.V.
Ir. René P.M. Stevens MBA is architect, bedrijfskundige, management consultant, coach en social entrepreneur.
In 2002 heeft hij het trendsettende huisvesting en vastgoedadviesbureau ATELIER V real estate opgericht. Waarvan hij eigenaar en algemeen directeur is.
Zijn passie is het creëren van huisvesting met een bijzondere balans van beleving en gebruikswaarde die een significante meerwaarde opleveren voor de bewoner/gebruiker in vergelijking met de doorsnee huisvesting. Zijn ervaring om als ingenieur/architect te denken in systemen, structuren en esthetiek en zijn praktische MBA studie met focus op concrete business case studies geeft daarvoor een krachtige combinatie. Hij geldt als een autoriteit op het gebied van strategiegericht huisvesten.
Bijdragen
Opinie

Hoe kun je met huisvesting (meer)waarde creëren? Als antwoord op deze vraag ontwikkelde René Stevens de Real Estate General Performance Survey (RE-GPS). Belangrijk daarbij is een holistische visie, waarbij een regisseur ervoor zorgt dat bij huisvesting de verschillende onderdelen zodanig op elkaar worden afgestemd dat ze het belangrijkste kapitaal van een organisatie, de medewerker, optimaal faciliteren. Daarbij voert de regisseur vervolgens regelmatig ‘functioneringsgesprekken’ met het gebouw.
Opinie

Wat specerijen zijn in een gerecht dat zijn locatie en gebouw voor de waardecreatie van een organisatie. Een relatief kleine hoeveelheid specerijen kan een gerecht maken of breken. Huisvestingskosten vertegenwoordigen gemiddeld ‘slechts’ circa 8-12% van de jaarbegroting. Personeelskosten vertegenwoordigen gemiddeld circa 70-80% van de jaarbegroting. Huisvesting is een hefboom die de productiviteit van de grootste kostenpost in een organisatie, de medewerkers, beïnvloedt.
Opinie

De wijze waarop men gehuisvest is zegt veel over de organisatie, net als kleding iets zegt over de persoon die het draagt. Huisvesting is daarmee veel meer dan een ‘functioneel onderdak’. Het maakt tastbaar waar je als organisatie voor staat. Het gebouw vertegenwoordigt een code die afhankelijk is van situatie en context. Je kunt het vergelijken met een ‘dress code’. Het is niet (alleen) ‘dress to impress’ maar (ook) ‘dress to inspire’.
Opinie

U zit in een proces voor andere huisvesting, al dan niet groter of kleiner. Een veel gehoorde eerste vraag is dan: kies je voor nieuwbouw of bestaand? Alhoewel het tegenwoordig ‘not done’ lijkt om nieuwbouw überhaupt te overwegen.
Maar wat vraag je eigenlijk met nieuwbouw of bestaand? Het kan te maken hebben met het beschikbare tijdpad. Nieuwbouw neemt meer tijd in beslag dan het kiezen voor een al bestaand pand. Het kan te maken hebben met een imago statement: kijk ons eens met dit nieuwbouwpand of juist kijk eens wat ons gelukt is met een bestaand pand. Of: kies je voor de goedkope of dure oplossing, oftewel: hoe sta je ervoor als organisatie.
Opinie

Wie wil niet de perfecte assistent?
De assistent die je ondersteunt in het bereiken van je doelstellingen, taken van je kan overnemen en je een veilige haven biedt wanneer je dat nodig hebt. Iedereen zal de perfecte assistent op een andere manier beschrijven, net zoals iedereen de perfecte auto anders beschrijft. Afhankelijk van je behoefte, smaak e.d. wil je een busje of een tweezitter, ga je voor uitstraling of functionaliteit, moet het hip of ‘doe maar gewoon’ of heb je juist helemaal geen auto.
Opinie

Ons economisch systeem is toe aan een ‘hard system reset’ of zelfs aan een ‘restore to factory default’ alleen een ‘refresh’ is onvoldoende. Als de zaag bot is geworden moet je niet met nog meer inspanning doorzagen maar een stop inlassen en de zaag slijpen of een geheel nieuwe zaag aanschaffen. Als ondernemer maakt u onderdeel uit van het economisch systeem en zit u met hetzelfde dilemma. Bestaande werkwijzen aanpassen en modificeren of je zelf opnieuw uitvinden met producten en diensten die aansluiten op de behoeften in de nieuwe economische werkelijkheid.
Opinie

Voor de marketing van uw organisatie kunt u veel geld uitgeven aan billboards, maar bent u op de hoogte van de marketingwaarde van een goed gebouw voor uw organisatie? Dat uw huisvesting een effectief communicatiemiddel is dat bijdraagt aan de merkbeleving van uw organisatie?
Opinie

Duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen staan weliswaar volop in de belangstelling, maar ze staan nog te ver af van het individu. Hoe kan het individu bijdragen aan een duurzame wereld, nu en in de toekomst? Bedrijven kunnen hier hun invloed laten gelden, door medewerkers bij het duurzaamheidsbeleid te betrekken. Immers, het is voor hen niet voldoende om te kunnen zeggen dat ze in een duurzaam gebouw werken. Belangrijker is of ze zich duurzaam gedragen in het gebouw. Voor facility managers ligt hier een rol van aanjager.
De meest ideale situatie voor alle stakeholders wordt gecreëerd wanneer de visie & waarden van de organisatie overlappen met de visie & waarden van de werknemers. Dit zal maken dat de werknemers het gevoel hebben dat zij werken voor een organisatie die goed bij hen past, wat de productiviteit en de betrokkenheid van de werknemers zal stimuleren. Hierbij hoort ook een werkomgeving die past bij de werkbeleving van de werknemers. Dit model toont aan waarom het voor organisaties zo belangrijk is om na te denken over de werkbeleving en bewust te kiezen voor een werkomgeving die (ook) past bij de medewerkers.