Logo
  • Opinie
  • 9 september 2015

Wetgeving Allergenendeclaratie

De NVWA gaat controleren op de naleving van allergenenwetgeving, bent u er klaar voor?

Wetgeving Allergenendeclaratie

Eind 2014 trad de Europese wetgeving in werking met betrekking tot allergenendeclaratie. Kort uitgelegd houdt deze wetgeving in dat iedere voedselverstrekker binnen de Europese Unie informatie moet kunnen verstrekken over mogelijk aanwezige allergenen bij onverpakte producten. Hier zijn 14 allergenen bij vastgesteld: Gluten, pinda, noten, ei, sesamzaad, melk, soja, schaaldieren, weekdieren, vis, mosterd, sulfiet (zwaveldioxide), selderij en lupine.  

En nu over tot de uitvoering…

Een behoorlijke opgave blijkt in praktijk. Was de markt hier al wel klaar voor?
In de basis lijkt het vrij eenvoudig; zorgen dat alle allergeneninformatie voorhanden is, op schrift dan wel digitaal, en even een vermelding maken in het bedrijfsrestaurant dat de medewerkers van uw organisatie hier om kunnen vragen.  Juist het voorhanden krijgen van de informatie vergt het meeste werk en baant zich een weg door de hele voedselketen; van bedrijfsrestaurant naar leverancier, van leverancier naar producent, die vervolgens in een aantal gevallen hun toeleveranciers weer moeten benaderen… Niet alle informatie blijkt namelijk aanwezig te zijn!  

Wat betekent dit voor u als facilitair manager?

Alle landelijk opererende cateraars zijn hier vorig jaar al mee gestart  en moeten ondertussen hun zaken voor elkaar hebben. Heeft u de catering uitbesteed wees hier dan wel kritisch op. Stel de vraag aan de betreffende accountmanager of en op welke wijze dit is geregeld. U wenst tenminste dat de medewerkers van uw organisatie op de juiste wijze door uw cateraar kunnen worden geïnformeerd.
Heeft uw organisatie de catering in eigen beheer en bent u nog steeds aan het lezen? Grote kans dat de term “allergenendeclaratie” nog niet eerder binnen uw cateringorganisatie is gevallen en is er werk aan de winkel!  Stel u zelf of de cateringmanager de vraag; of u van alle wisselende dagspecials onderbouwd de allergenen kan opgeven; waar de ontbrekende gegevens vandaan te halen zijn; op welke manier dit efficiënt gedocumenteerd kan worden en op welke wijze de cateringmedewerkers deze informatie aan de medewerkers van uw organisatie, uw interne klant, kunnen verstrekken? Om de medewerkers van uw organisatie en hun gasten op een correcte wijze te kunnen informeren is het van belang dat de “back office” goed is ingeregeld en uw cateringmedewerkers zijn getraind om deze informatie te kunnen verstrekken. 

Naleving en boetes

Nu, ongeveer driekwart jaar nadat deze wet is ingegaan, komt HTC Advies nog diverse bedrijfsrestaurants tegen in eigen beheer die hier niet mee zijn gestart, noch van het bestaan afweten. Feit is wel dat de NVWA in het najaar gaat starten met controle op de naleving van deze wet, en boetes kunnen worden opgelegd variërend van € 525,-- tot € 1050,--! Is uw bedrijfsrestaurant hier nog niet mee gestart? HTC Advies is specialist op gebied van catering advies, thuis in de diverse wetgeving, waaronder allergenendeclaratie, en geven van doelgerichte trainingen.

Bron: http://www.missethoreca.nl/restaurant/nieuws/2015/6/controles-op-naleving-allergenenwetgevinarten-dit-najaar-101221551

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform