Logo
  • Opinie
  • 8 augustus 2013

Slimme stroomverdeling helpt de geplaagde datacenter-manager zijn doelstellingen te behalen

Achter in de server-rekken, vergeten en aan het oog onttrokken, hangen de eenvoudige stekerdozen die de levensader van het datacenter vormen en die zorgen voor de stroomverdeling naar de servers en netwerkapparaten.

´Belangrijk, maar niet interessant´, luidt de grote misvatting. Want deze belangrijke Power Distribution Unit (PDU), is opnieuw uitgevonden en wel degelijk heel interessant geworden. De PDU van nu is namelijk helemaal toegesneden op de uitdagende taak waar de datacenter-manager voor staat en voor heeft getekend. De intelligente iPDU is een slim en slank datacenter-management-tool dat directiewensen in vervulling doet gaan en uptime, duurzaamheid en besparingen realiseert.

Grote woorden - laten we eens zien hoe dat zit. De Power Distribution Unit verdeelt de elektrische energie over de server-rekken, servers en netwerkapparatuur in het datacenter. Tegenwoordig zijn ze onder te verdelen in ouderwetse recht-toe-recht-aan stroomverdelers, en intelligente modellen.
De gouwe ouwe PDU voldoet voor een datacenter met een statische energievraag en een eenvoudige  energieverdeling, dat amper beheer buiten de apparatuur zelf vraagt, en waar de datacentermanager weinig ambitie aan de dag hoeft te leggen. Als er gesleuteld moet worden, legt de man met de gereedschapskist eenvoudig het hele rek plat om één server op te kalefateren. Geen punt.

De iPDU  is andere kost. Deze is in staat is om de datacenteromgeving te monitoren en geeft verregaand inzicht in het energieverbruik – tot op gebruikerniveau. Hij is ontworpen om metingen te verrichten en beheertaken uit te voeren. De intelligente PDU is ontwikkeld om actief toezicht te houden op de fysieke infrastructuur in de rekken. Hij heeft ingebouwde intelligentie om te reageren op bijvoorbeeld elektrische overbelasting of andere fysieke en omgevingsfactoren die een gevaar kunnen vormen. Spanning schakelt hij per spanningspunt in of uit. Zijn slanke basis, maakt dat het rek in de lucht blijft terwijl er bijvoorbeeld maar één voeding in een subframe moet worden vervangen.

Eigentijdse eisen

Weinig datacenters kunnen het zich vandaag de dag nog veroorloven om de stroomvoorziening als een statisch proces te beschouwen. Enlogic heeft de veranderingen in de technologische toepassing als uitgangspunt genomen om de PDU van nul af opnieuw te ontwikkelen. Opkomende fenomenen hebben model gestaan, zoals de opkomst van webwinkels (omzet en klantentrouw), de mondialiseringstrend (24x7 beschikbaarheid), de groeiende waarde van informatie voor bedrijven en organisaties, externe huisvesting en virtualisering van bedrijfskritieke IT-processen, en verwende gebruikers die door de ´consumerisation´ van de IT - nieuwe technologieën in het bedrijf introduceren, maar ook veranderingen in de gehuisveste apparatuur (redundante servers voor kritieke toepassingen) en in het directiebeleid.

Alles te samen trekt dat  een stevige wissel op de beheereisen, het stroomverbruik en de milieu-eisen. Met het stroomverbruik als uitgangspunt, kunnen intelligente PDU´s het datacenter helpen sturen op alle gewenste punten, door te monitoren, analyseren en reageren op fluctuaties.
De nieuwste iPDU´s van Enlogic bieden beter inzicht in energiegegevens voor datacenter- en faciliteitsmanagers, waardoor zij kunnen sturen op efficiënter energiegebruik, capaciteitsplanning, het verhogen van uptime en PUE (Power Usage Effectiveness). En passant dragen ze ook bij aan een duurzamer datacenter, waarin energie en geld worden bespaard.

Verspilling

Uit onderzoek van McKinsey & Co en Gartner Research blijkt dat van het totale stroomgebruik in datacenters maar zes tot twaalf procent door actieve servers wordt opgesoupeerd. Dat betekent dat  zo´n negentig procent van het energieverbruik aan andere zaken opgaat, zoals het startklaar houden van niet-actieve servers voor het geval er een server uitvalt. Datacenters doen dit om hun dienstverlening betrouwbaar en snel te houden.

Vanuit het oogpunt van milieubelasting is deze verspilling steeds moeilijker te accepteren, zeker als er alternatieven zijn. Zo neemt de druk toe door Europese richtlijnen als de EuP (Energy using Product) om het energieverbruik en de CO2-uitstoot door datacenters aanmerkelijk terug te dringen. Intelligente PDU´s van Enlogic kunnen hierin een belangrijke rol vervullen, door behalve te monitoren en analyseren, servers ook op afstand en per stroompunt in en uit te kunnen schakelen, in plaats van ze voortdurend als reserve in de lucht te houden.

Intelligenter beheer, betere prestaties

Slanke iPDU´s zijn fysiek zo (her-) ontworpen dat servers uitgemonteerd kunnen worden zonder de iPDU´s te hoeven te demonteren. Deze blijven dus gewoon in de lucht en de overige servers kunnen in bedrijf blijven. iPDU´s van Enlogic zijn ook hot swappable, waarbij componenten zoals de netwerkmanagement-kaart onder spanning vervangen kunnen worden.

Het verbruikte vermogen en actuele energieverbruik houdt de nieuwste generatie iPDU’s bij tot op één procent nauwkeurig. Bepaalde typen iPDU´s bieden ´Circuit Breaker Status Monitoring´ meten de stroom per Circuit Breaker en signaleren wanneer een Breaker geactiveerd is. Andere registreren de verbruikskarakteristieken van elk apparaat, zodat gebruikers gericht op energiebesparing kunnen sturen en plannen.

De nieuwste intelligente PDU`s functioneren prima bij een graadje warmere datacenters zoals de ASHRAE die adviseert in zijn derde en laatste temperatuursrichtlijn voor dataomgevingen. Een graad minder koeling, zorgt probleemloos voor een kostenbesparing van 5 tot 10% op klimaatbeheersing.

Boerenslim

Grote vooruitgangen boek je niet alleen met hoogwaardige technologie. Boerenslimme kleurcodes en powercords die aan beide zijde vergrendelbaar zijn, zorgen ook voor sprongsgewijs verbeterde uptime. Dertig procent van de downtime is nu eenmaal te wijten aan menselijk falen en daar is een wereld te winnen door een steker van een borging te voorzien, de snoeren te kleuren, en heldere OLED-schermen toe te passen.

Goed gereedschap

Datacenter-managers die soms horendol worden van de nieuwe aanvullende eisen die aan hen gesteld worden, doen er goed aan de doelen eens niet harder na te jagen, maar juist pas op de plaats te maken om de zaken slim aan te pakken. Een drukke houthakker doet er verstandig aan de tijd te nemen om zijn bijl aan te scherpen. Zo werkt hij efficiënt en heeft hij de tijd om de kettingzaag te ontdekken. Goed gereedschap, is het halve werk. Ook in de high-tech.

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform