Logo

Jaarbeurs Utrecht creëert ontmoetingsplek met wow-factor

  • Huisvesting & vastgoed
Jaarbeurs MeetUp is een nieuw vergadercentrum op de eerste en derde etage in het Beatrixgebouw te Utrecht. Het is een centrale ontmoetingsplek met 24/7 verhuurbare ‘high tech’-meetingrooms voor allerlei soorten bijeenkomsten en netwerken. In hetzelfde gebouw bevinden zich ook de eigen kantoren van de Jaarbeurs.
Beeld Jaarbeurs Utrecht creëert ontmoetingsplek met wow-factor

Om de akoestische omgeving en verlichting te optimaliseren werden Ecophon Solo, Ecophon Dots en Focus Ds XL panelen toegepast. Het Dot-systeem met ronde led-armaturen zorgt voor prachtig, cirkelvormig, opaal licht in het paneel. De uitneembare panelen zijn ook extra groot en in grote aantallen toegepast. Dat geeft een bijzonder effect van lichtgevende cirkels, ruimtelijkheid én het gewenste akoestische comfort.

Moods en intelligente techniek

De MeetUp Plaza is een prettige en herkenbare ontmoetingsplek: een 87 meter lang wit lichtdoorschijnend gordijn verzacht de ruimte en maakt opdelen gemakkelijk. Keuze uit zes ‘moods’: inspiratie, veilig, gewaardeerd, energiek, knus en imago, maakt de ruimte de perfecte plek voor iedere bijeenkomst. Het gebruik van beeld, geluid, kleur, geur en smaak prikkelt alle zintuigen. De aangrenzende meetingrooms zijn van alle gemakken voorzien. Het intelligente wandontwerp reageert op de omgeving door vooruitsturende technologie. De klant kan de ‘mood’ zelf regisseren. De techniek is eenvoudig te bedienen en verhoogt de interactie in de zaal.

Bijzonder licht en formaat

Op basis van een uitgekiend lichtplan werden het XL-formaat van de panelen met de geïntegreerde Dot LED-armatuur in het ontwerp toegepast. Het verdekte Dot-systeem is zelfs van buitenaf heel goed zichtbaar en zorgt voor een kenmerkend beeld van lichtgevende cirkels.

Akoestiek essentieel

Interieurarchitect Leendert Spreij van Kraaijvanger: “Goede akoestiek is essentieel voor de beleving en het gebruik van de MeetUp Plaza en vergaderzalen. Ontmoeten, afzonderen en werken staat centraal. De integrale techniek en toepassing van goede akoestische voorzieningen speelt hierin een enorm belangrijke rol. Het nieuwe hoge comfortniveau haalden we door toepassing van diverse geluidsabsorberende materialen toegepast voor een optimale akoestiek. We plaatsten Ecophon Solo’s in de MeetUp Plaza als vrijhangende zwevende akoestische elementen. Het bouwkundig plafond heeft zwart akoestisch spuitwerk waardoor de Solo’s fraai uitkomen: optisch helemaal los van de achterliggende gebouwstructuur. In de vergaderzalen was het verdekt uitneembare Ecophon Focus Ds met daarin geïntegreerd alle installatiecomponenten, het meest geschikt.”

Uitstraling, kwaliteit en realisatietijd

“De Jaarbeurs had hoge ambities als het gaat om uitstraling, kwaliteit en realisatietijd. De uitvoering tot en met oplevering en in de ingebruikname duurde maar zeven weken. Vóór de renovatie hadden de systeemplafonds een gedateerde en rommelige uitstraling. Na de renovatie en de toepassing van de nieuwe Ecophon-plafondpanelen is het geheel meer theatraal. Het optisch effect is dat de ruimte hoger lijkt. Ook krijgt de ruimte door de richtingloosheid van de Solo's en de golvende voiles de beoogde dynamiek. Tegelijkertijd markeren de Solo’s en voiles ook de intiemere plekken op de MeetUp Plaza.”

Aangenaam werkklimaat

Jaap de Oude, Manager Technische Dienst bij Jaarbeurs Utrecht: “De Ecophon-plafondpanelen beantwoorden aan al onze uitgangspunten. In onze eigen kantoren wilden we ook het omgevingsgeluid wegdempen. Zeker in open kantoren is dat extra belangrijk. Het geluid is nu zachter. Er is geen galm. In onze vergaderzalen gebruiken mensen ook geluidsinstallaties. Daar blijft het geluid nu normaal, ondanks de versterking. Ook het geluid van de inblaasinstallatie horen we niet meer. Alles blijft heel natuurlijk. Voor de renovatie was het geluid vaak hard. Dat is deels ondervangen door vloerbedekking maar ook daar waar de vloer nog hard is, wordt geluid voldoende geabsorbeerd door de plafonds. De plafonds zorgen voor een rustige omgeving.  Dat bleek al snel in de pilot die we deden. Ze scheppen een aangenaam werkklimaat en passen perfect in ons totaal nieuwe vergaderconcept in de Jaarbeurs.”

De wow-factor

“Kortom: het zijn prachtige ruimten en de gewenste wow-factor is gerealiseerd mede dankzij de speciale plafondpanelen," aldus interieurarchitect Leendert Spreij. "MeetUp is hét vergadercentrum van de toekomst geworden. Met een herkenbare stijl, comfortabele omgeving, zintuiglijke prikkelingen en verrassende effecten. De dynamische en adaptieve ruimten met integrale voorzieningen en intelligent wandontwerp zijn verrassend en bieden flexibele en slimme oplossingen."

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform