Logo
  • Nieuws
  • 10 oktober 2016
  • Willem Dercksen
  • Bron: Stichting Circulaire Economie

Circulair en snel aanbesteden. Het kan en het gebeurt

De Stichting Circulaire Economie heeft een methodiek ontwikkeld die door inkopers kan worden gebruikt om uitdagende projecten met een circulaire ambitie in de markt te zetten. Deze methode heet ‘Rapid Circular Contracting’ (RCC).

Beeld Circulair en snel aanbesteden. Het kan en het gebeurt

Kenmerkend voor RCC is dat er niet wordt gewerkt met een programma van eisen maar dat er samenwerking wordt gezocht met marktpartijen op basis van een programma van behoeften. Er wordt geen van tevoren gedefinieerde eindoplossing aanbesteed maar een samenwerkingscontract. De inschrijvende partijen worden geselecteerd op basis van hun geschiktheid als partner in de ontwikkel-, realisatie- en exploitatiefase. Het aanbestedingsproces heeft hierdoor een korte doorlooptijd en de aanbestedende partij heeft een open houding ten opzichte van de kwaliteiten vanuit de markt.

Werken aan een integrale oplossing

De aanbestedende partij gaat met de geselecteerde winnaars aan het werk om tot een integrale oplossing te komen die op circulaire principes is gebaseerd. Alle partijen zullen, via hun representanten, actief deelnemen aan dat ontwerpproces opdat eenieder er zeker van kan zijn dat er maximaal rekening wordt gehouden met de eigen mogelijkheden. Meer informatie over deze manier van inkopen is te vinden in het SWAY-document ‘Rapid Circular Contracting’.

Circulaire aanbestedingen WaterCampuspaviljoenen Leeuwarden

Een voorbeeld van een circulaire aanbesteding is die van twee opmerkelijke gebouwen in Leeuwarden: de WaterLelie en de WaterBar op de WaterCampus. Hiermee maakt de gemeente Leeuwarden niet alleen zichtbaar dat waterinnovatie en watertechnologie de Friezen in de genen zit, maar ook dat de gemeente circulaire ambities koestert. De gemeente vraagt de markt een actieve rol te spelen in het (door)ontwikkelen van deze gebouwen en oplossingen te bieden waardoor de paviljoenen over tien jaar als gebouw, op onderdeelniveau of als grondstof, een nieuwe bestemming krijgen. Om dit te versterken, stimuleert de gemeente nieuwe circulair verantwoorde businessmodellen waarin beheer, onderhoud en eigendom in handen blijven van de partijen die deze gebouwen realiseren.

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform