Logo
  • Nieuws
  • 30 oktober 2017
  • Bron: Twynstra Gudde

Persoonlijkheid en cultuur bepalen succes werkomgeving

Hoe zorg je dat de werkomgeving écht past bij medewerkers en organisatie? Wat zijn de succesfactoren voor activiteit gerelateerd werken? Naast de activiteiten blijken ook de persoonskenmerken van medewerkers en de bedrijfscultuur van cruciaal belang.

Beeld Persoonlijkheid en cultuur bepalen succes werkomgeving

Dit komt naar voren in onderzoek van Twynstra Gudde en WPA in samenwerking met afstudeerder Vera Kos van de Technische Universiteit Eindhoven. In een activiteit-gerelateerde werkomgeving kiezen medewerkers, afhankelijk van de werkactiviteit die ze uitvoeren, een passende faciliteit, bijvoorbeeld een concentratieruimte, een open werkplek of een werkkamer. De vraag in het onderzoek is waardoor een activiteit-gerelateerde werkomgeving als concept slaagt of juist niet.

Blinde vlek

Wat blijkt, een werkplekconcept dat écht werkt, ontstaat wanneer bij het bedenken en ontwikkelen ervan niet alleen het werk dat mensen doen (de activiteit) centraal staat, maar ook de organisatiecultuur en de persoonskenmerken worden meegenomen. Deze aspecten waren en zijn nog vaak een blinde vlek.

Productiviteit, tevredenheid, effectiviteit en werkplezier volgen als de werkomgeving past bij de organisatiecultuur, maar bovenal bij de medewerkers (en niet alleen bij de activiteit die ze uitvoeren). Tip voor FM: zet de medewerker centraal en niet alleen zijn activiteiten.

Producttips