Logo
  • Opinie
  • 16 november 2017

Innovatiekansen zien? Dat kun je leren!

Een goede ondernemersgeest is belangrijk in een wereld die razendsnel verandert. Iemand die overal kansen ziet en zijn plaats in de wereld weet te vinden. Maar wat als je zo’n geest niet hebt? Heb je dan pech gehad? Nee, zo stelt Jeff Gaspersz, hoogleraar Innovatie aan Nyenrode University.

Eigenlijk is het idee dat je kansen moet zien een beetje misleidend. Kansen zie je niet, je ontdekt ze! De belangrijkste les die Gaspersz in zijn boek Zó Ontdek je Kansen voor Innovatie ons leert, is dat kansdenken niet een passieve karaktereigenschap is maar een actieve houding die door eenvoudige technieken sterk verbeterd kan worden. Zo is het van belang om altijd voor ogen te houden wat je precies wilt bereiken, zodat je de kansen die tot deze doelen leiden ook makkelijker herkent. Daarnaast moet je kansen niet alleen zien, je moet ze ook grijpen. Gaspersz betoogt daarom dat het essentieel is om je ideeën vast te leggen zodat je ze later kunt beoordelen. Vaak gebeurt het dat we na een lange werkdag ineens een idee voelen opkomen maar te moe zijn om op dat moment ook nog over dat idee na te denken. Als je het idee dan niet vastlegt, dan gaat het verloren. Letterlijk een gemiste kans dus. Ook kun je volgens Gaspersz kansen voor jezelf creëren, bijvoorbeeld door jezelf bewust beperkingen op te leggen en zo je eigen creativiteit te stimuleren. Als je je ideeën alle vrijheid gunt, dan is er niets waar je ze tegen kunt afzetten. Het voorbeeld dat Gaspersz aandraagt is het schrijven van Haiku’s, een Japanse dichtvorm met zeer strenge regels. Juist doordat de dichtregels zo ongelooflijk streng zijn wordt de dichter uitgedaagd het beste van zichzelf te geven.

Alternatieve vorm van brainstorming

Zelf vond ik het hoofdstuk over connected thinking het interessantst. Dat is een alternatieve vorm van brainstorming die door Gaspersz zelf werd ontwikkeld. Tijdens dit proces is vooral het doorgeven van ideeën belangrijk. In plaats van simpelweg ideeën te roepen, waardoor niet iedereen zich even betrokken voelt en veel ideeën ook verloren gaan, schrijven deelnemers in negen rondes ideeën op en geven deze door aan de buren. Aan het einde van het proces heeft iedereen dan negen verschillende ideeën bedacht en maar liefst vijfenveertig verschillende ideeën ontvangen. Een ware creativiteitsexplosie dus.

Gaspersz is er zich van bewust dat niet iedereen de kans ziet om nog hele boeken te lezen. Zó Ontdek je Kansen voor Innovatie bestaat daarom uit 18 kleine hoofdstukken die je los van elkaar tot je kunt nemen, bijvoorbeeld in de trein op weg naar kantoor of voor het slapen gaan. Zo biedt Gasperz iedereen de kans om te horen wat hij te zeggen heeft. Ik zou zeggen, grijp die kans!

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform