Logo
  • Nieuws
  • 3 oktober 2017
  • Bron: Gezondegebouwen.nu

Hoe voorkom je een Internet of 'too many' Things?

Met je smartphone de verlichting bedienen, een flexplek vinden, bureaustoelen die zich automatisch aanpassen aan de zitpositie of een app die een route voorstelt zonder liften of die je voeding adviseert op basis van je BMI. Het is allemaal mogelijk dankzij het Internet of Things (IoT), een netwerk van installaties, apparaten en systemen die via een datanetwerk met elkaar communiceren. Allemaal mogelijk in de werkomgeving, maar hoe voorkom je wildgroei aan gadgets en verschillende toepassingen?

Beeld Hoe voorkom je een Internet of 'too many' Things?

De mogelijkheden van slimme en gezonde oplossingen op basis van IoT zijn ongekend en de vraag groeit explosief. “Alleen al in de commercieel vastgoedsector verwachten we een explosieve toename van sensoren," vertelt consultant Hugo Jansen van bGrid op Gezondegebouwen.nu. "Nu zijn het er nog 250 miljoen, maar in 2020 worden het er 1 miljard. In die grote groei schuilt ook een risico. Je moet oppassen dat je niet voor iedere slimme gebouwfunctie een losse gadget creërt. Slimme verlichting van merk A, intelligente klimaatbeheersing van merk B. Voor je het weet ontstaat er een Internet of too many Things.”

Overkoepelend platform

Volgens Jansen ligt de oplossing in een overkoepelend platform dat alle IoT-­installaties en ­systemen integreert, zoals bGrid (building Grid). Dit platform bestaat uit een netwerk van nodes; multi­sensoren die licht, geluid, CO2 en andere parameters meten. Het building operating system stuurt op basis van de data installaties en systemen aan. Jansen: “Het grote voordeel van bGrid is dat het systeemonafhankelijk is; het werkt samen met hard­ en software van elke leverancier. Daarnaast is bGrid schaalbaar: je kunt sensoren toevoegen aan de nodes zoals een fijnstofmeter. bGrid maakt het ook mogelijk om externe databronnen te koppelen, zoals verkeersinformatie. Bij bGrid is bovendien alles draadloos, waardoor ruimte en kosten voor bekabeling niet meer nodig zijn.”

Tijdens het event Tomorrow@work op 16 november 2017 behandelt Gideon van der Burg welk effect IoT heeft op de medewerkers.

Producttips