Logo
  • Nieuws
  • 2 oktober 2018
  • Bron: Reshaping IT Nieuws

Hoe kan de werkomgeving innovatie versnellen?

Verbeteren van de productiviteit en het aanjagen van innovatie begint allemaal op de werkvloer. De werkomgeving kan hierbij een belangrijke stimulerende rol spelen. Welke werkplekken stimuleren innovatie binnen een organisatie? 

Beeld Hoe kan de werkomgeving innovatie versnellen?

De impact van de werkomgeving op innovatie blijkt bijvoorbeeld uit de succesverhalen van Lego's creative hubs en het Speedfactory concept bij Adidas. Toch blijkt het vaak niet zo gemakkelijk om de werkplek te optimaliseren en moderniseren. Wereldwijd Fujitsu-onderzoek onder meer dan tweehonderd IT-beslissers wijst uit dat zij massaal worstelen met problemen op beleidsgebied, met technologie en een gebrek aan overzicht. 

Misschien wel het meest zorgelijk is dat de werkomgeving innovatie nauwelijks ondersteunt, zo geven de respondenten aan. Slechts een kwart van de ondervraagde managers vindt dat deze een zeer positief effect heeft op de mogelijkheid om samen te werken en te innoveren met externe partners. En slechts 27 procent vindt dat de inrichting van de werkplek een bijdrage levert aan het versnellen van de time-to-market voor nieuwe producten en diensten.

Aansprekende digitale ervaring

Toch vinden er wel degelijk positeve ontwikkelingen op dit gebied plaats. Zo hebben veel bedrijven meer oog gekregen voor de werk-privébalans van werknemers. Nissan moedigt werknemers bijvoorbeeld aan om elke laatste vrijdag van de maand om drie uur ’s middags naar huis te gaan (‘Happy Friday’) en Porsche blokkeert e-mails die buiten werktijd worden verzonden. Meer dan twee derde van de bedrijven zoekt bovendien naar een meer aansprekende digitale ervaring op de werkplek, onder meer door invoering van sociale platforms en digitale virtuele assistenten. Ook neemt het gebruik toe van biometrische technologie en analytics-tools om de veiligheid en productiviteit te verhogen en tegelijkertijd de gebruikerservaring te verbeteren. Uit deze en andere voorbeelden blijkt dat het allemaal begint op de werkplek. Als deze in een organisatie innovatie en samenwerking niet ondersteunt, zal de kloof met de concurrentie alleen maar groter worden.

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform