Logo
  • Opinie
  • 21 september 2016

Facilitaire opleidingen onder druk?

Facility management staat in de top 5 hbo-opleidingen met de hoogste automatiseringskans, zo blijkt uit vergelijkend onderzoek van Deloitte. Dat hakt erin! Hoe moet het verder met al die studenten die de afgelopen jaren zijn ingestroomd?

Uit hetzelfde onderzoek komt namelijk naar voren dat de opleiding onverminderd populair blijft onder studenten. Twee jaar geleden publiceerde Deloitte ook al een onderzoek naar de impact van robotisering op de arbeidsmarkt en daaruit bleek dat in de komende tien tot twintig jaar tussen de 2 en 3 miljoen banen zullen verdwijnen als gevolg van steeds verdergaande automatisering en robotisering. Door deze banen te vergelijken met de instroom vanuit opleidingen met een hoge automatiseringskans, komt de adviesorganisatie nu tot deze alarmerende conclusies.

Maar wordt de soep daadwerkelijk zo heet gegeten? We weten allemaal dat er een flink gat zit tussen wat studenten leren tijdens hun (voor)opleiding en wat ze in de praktijk doen. Ook gaat dit voorbij aan wat er nog eens aan extra kennis, ervaring en skills wordt opgedaan ‘by learning on the job’.

Een mooi voorbeeld is Paul van Wijngaarden, Regional Workplace Manager bij Uber. Over disruptive gesproken… Hij is oud-student van NHTV in Breda en vertegenwoordiger van een generatie die FM geloofwaardig weet neer te zetten in een omgeving die geen voorgeschiedenis heeft met kwesties als in- versus outsourcing, traditioneel gebouwonderhoud en dergelijke. Zijn FM-wereld is een wereld van data, sensoren, Internet of Things. “Kijk welke datastromen jij als facility manager allemaal binnenkrijgt en hoe je dat kunt ordenen en daar je voordeel uit kan halen om managerial decisions te maken en de medewerkers maximaal te ondersteunen,” aldus Van Wijngaarden.

Juist die focus op data is volgens hem dé manier om maximale waarde te creëren voor de organisatie. Conclusie: FM’ers die uitsluitend blijven hangen in kostenbeheersing – zonder de stap te maken naar waardetoevoeging – zullen vroeg of laat worden weggeautomatiseerd!

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform