Logo
  • Nieuws
  • 4 oktober 2017
  • Bron: Sharp

Een op drie medewerkers begrijpt technologie op kantoor niet

Nieuwe technologieën op de werkvloer zouden de dagelijkse werkzaamheden efficiënter moeten maken, maar veel kantoormedewerkers ervaren dit niet zo. Ze vinden de nieuwe toepassingen vaak te complex, waardoor die de werkprocessen juist ingewikkelder maken.

Beeld Een op drie medewerkers begrijpt technologie op kantoor niet

Dit blijkt uit onderzoek van Sharp onder 6.045 Europese kantoormedewerkers. 26% van de Nederlandse werknemers geeft aan dat ze bedrijfsapparatuur soms niet gebruiken, omdat ze niet weten hoe ze dat moeten doen; 39% van de werknemers kiest ervoor om eigen apparaten te gebruiken in plaats van die van de organisatie, omdat ze gemakkelijker te bedienen zijn. Een kwart van de werknemers zegt wel eens dat bedrijfsapparatuur defect is terwijl dat niet zo is, zodat ze de apparatuur niet hoeven te gebruiken.

Gebrek aan ervaring en uitleg

Het onderzoek toont daarnaast een gebrek aan ervaring van werknemers met nieuwe technologie aan: slechts 30% van de respondenten geeft aan zich zeker genoeg te voelen om bijvoorbeeld een online conference call te organiseren. Ruim 40% van de Europese kantoormedewerkers zegt dat gebruiksvriendelijke en toegankelijke technologie hun werk veel makkelijker en productiever zou maken. Ook zou 36% met gebruiksvriendelijke technologie vaker informatie delen met collega’s van andere afdelingen.

"Het is ten eerste belangrijk dat organisaties naar hun werknemers luisteren," aldus Sascha Stowasser, Directeur van het Duitse Instituut voor ‘Applied Work Sciences’. "Als zij het nut van de nieuwe technologie niet inzien, dan is het duidelijk dat er meer uitleg nodig is. Daarnaast zijn goede instructies heel belangrijk. Pas wel op voor dikke handleidingen: die werken juist demotiverend terwijl goede technologie juist motiverend kan werken als werknemers hun werk er efficiënter door kunnen uitvoeren."

Producttips