Logo
 • Achtergrond
 • 16 oktober 2018
 • Bron Managersonline.nl

Maak werkplekken toekomstbestendig: 5 tips

Investeren in goede werkplekken draagt bij aan het behalen van de organisatiedoelen. Dit blijkt uit onderzoek van Cognizant onder 500 Europese bedrijfsleiders. Naar verwachting zal het aantal fysieke werkplekken de komende vijf jaar met dertien procent toenemen.
Beeld Maak werkplekken toekomstbestendig: 5 tips

40 procent van de respondenten uit het onderzoek geeft aan de werkplek al opnieuw te hebben ingericht en maar liefst 38 procent is van plan om van locatie te wisselen om ervoor te zorgen dat werknemers beter kunnen samenwerken met partners en klanten. In de juiste werkomgeving en met beschikking tot digitale tools en technologie wordt de workflow verbeterd en kunnen werknemers zich meer richten op het werk dat er echt toe doet.

Euan Davis, European Lead for Cognizant’s Center for the Future of Work en co-auteur van het onderzoek, geeft vijf tips waar organisaties rekening mee moeten houden bij het inrichten van een toekomstbestendige werkplek:

 1. Begin met de basis
  Het creëren van een ‘game zone’, waarbij bijvoorbeeld de muren veranderen in krijtborden, kan verleidelijk zijn, maar sommige werknemers zitten hier helemaal niet op te wachten. Hoewel het een goede manier is om personeel samen te brengen, geven de meeste werknemers de voorkeur aan goede koffie en een betrouwbaar Wifi-netwerk. Zorg dus eerst dat de basis goed is.
   
 2. Focus op veranderingen die teamwerk verbeteren
  Bedrijven moeten bij het inrichten van de werkplek goed nadenken over hoe ze de interactie en productiviteit van werknemers kunnen verbeteren. Denk aan een ruimte met bijvoorbeeld tools en technologieën die het mogelijk maken nieuwe concepten, zoals ontwerpen van een nieuw product of dienst, te verkennen.
   
 3. Richt een werkplek in waarin talent samenkomt
  Denk na over hoe u ruimtes met elkaar kunt verbinden of hoe u mensen die in eenzelfde ruimte werken met elkaar kunt verbinden. Richt bijvoorbeeld kleine teams in waarbij sales, marketing, service, productie en technologie samenkomen en samenwerken aan een productsegment. Denk bijvoorbeeld ook aan het inrichten van een eilandje waar werknemers samen kunnen komen voor overleg.
   
 4. Innoveer met locatie
  Er zijn honderden gedeelde kantoren en startup communities over de hele wereld. Deze ‘talenten hubs’ beschikken vaak over de nieuwste digitale technologieën en capaciteiten. Daardoor wordt innovatie gestimuleerd. Laat werknemers af en toe in deze gedeelde kantoren werken, waardoor ze ideeën en interessante visies kunnen uitwisselen met werknemers van andere bedrijven met een vergelijkbare werkethiek.
   
 5. Gebruik visuele prikkels om een bedrijfscultuur te creëren
  De werkplek moet zodanig zijn ingericht dat het creativiteit opwekt. De omgeving speelt hierin een belangrijke rol. Denk na waarvoor uw bedrijf staat en kies kleuren en tools om dit uit te stralen.

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform