Logo
 • Achtergrond
 • 11 oktober 2017
 • Bron: Gispen

Kantoor inrichten voor Scrum: 4 tips

Agile werken met toepassing van de Scrum-methode raakt bij steeds meer organisaties in zwang. Maar wat betekent dit precies voor de inrichting van de kantooromgeving?
Beeld Kantoor inrichten voor Scrum: 4 tips

Scrum is een manier om 'agile' (letterlijk: wendbaar) te werken. De term komt uit de rugbywereld - de koppen bij elkaar steken - en wordt veelvuldig toegepast in de IT-wereld. Scrum is een alternatief voor de traditionele manier van productontwikkeling, die vaak lange doorlooptijden kent. Zeker in omgevingen waarin de markt (en de klantvraag) snel verandert, is er een sterke behoefte aan snelle doorontwikkeling in korte 'sprints' met tussentijdse opleveringen met bijstellingen aan de hand van klantfeedback.

Hoe werkt Scrum?

De kern van Scrum is een multidisciplinair en zelfsturend team. Dit team levert vervolgens om de paar weken - een 'sprint' - een product op. Iedere sprint leidt tot een werkend stuk/product. Elke sprint wordt zowel met elkaar als met de klant geëvalueerd. De 'Scrum master' binnen het team monitort elke dag of het proces loopt zoals het zou moeten lopen. Daarvoor zijn er ‘daily standups’: een kort werkoverleg met het hele team dat dagelijks – of soms zelfs meerdere keren per dag – plaatsvindt.

Wat vraagt deze manier van werken van de kantoorinrichting?

 1. Creëer dynamische overlegplekken
  De kantooromgeving moet net zo dynamisch zijn als de werkwijze. De daily standup wil je het liefst óp de werkvloer doen: kort bij elkaar komen en overleggen, in je fysieke omgeving. Teams communiceren hierbij vaak ook heel fysiek, op papier in plaats van online. Denk aan aantekeningen op wanden, muren, whiteboards. En aan post-its, fases en stappen. Dat vraagt om dynamische overlegplekken en inrichtingselementen die de communicatie maximaal ondersteunen.
   
 2. Zorg voor een flexibele inrichting
  De grootte van de multidisciplinaire Scrum-teams kan snel wisselen, afhankelijk van de looptijd en het product waaraan gewerkt wordt. De inrichtingswensen en de benodigde ruimte hiervoor kunnen dus regelmatig veranderen. Maximale flexibiliteit is dus gewenst.
   
 3. Maak combinaties met de werkplek
  Vaak wordt Scrum gecombineerd met individuele werkplekken. Denk bijvoorbeeld aan een ‘bull pit’: een hoefijzervormige opstelling met in het midden een Scrumtafel. En op de wanden rondom alle ruimte om veel informatie met elkaar te delen. Je kunt er ook voor kiezen om een aparte Scrum-ruimte in te richten. Wel in de buurt van de werkplekken, waarbij je voornamelijk staand overlegt aan bijvoorbeeld grote ronde statafels met een enkele kruk.
   
 4. Vergeet de concentratieplekken niet
  Bij agile werken zit er een spanningsveld tussen individueel werken en concentreren enerzijds en groepswerk en overleggen anderzijds. Werken er meerdere Scrum-teams naast elkaar in een open ruimte, dan vraagt dat extra aandacht voor de visuele en auditieve privacy. Zorg dus dat er altijd voldoende mogelijkheden zijn om afgezonderd geconcentreerd te kunnen werken.

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform