Logo
  • Nieuws
  • 6 november 2019
  • Bron: Binnenlands Bestuur

Talking buildings: maak een praatje met je gebouw

Talking buildings, science-fiction of werkelijkheid? Volgens Wico Mulder, expert op gebied van data en artificial intelligence bij KPN, zullen we in de toekomst te maken krijgen met gebouwen die een dialoog aangaan met hun gebruikers. Tegelijkertijd vindt Hij vindt hij dat er nog veel te weinig gebeurt met de data die sensoren in kantoorpanden en utiliteitsgebouwen ‘real time’ voortbrengen.

Beeld Talking buildings: maak een praatje met je gebouw

“Leuk al die informatie, maar de gebruiker vraagt zich vaak af wat hij daarmee moet. Veel informatie wordt voor kennisgeving aangenomen, er wordt geen actie op ondernomen”, aldus Mulder in Binnenlands Bestuur. Volgens hem moet niet alleen tussen mens en gebouw een wisselwerking ontstaan, maar moeten ook gebouwen onderling gaan communiceren. Een parkeergarage kan aangeven dat die vol is, maar de automobilist kan daar weinig mee. Veel nuttiger is het als zo´n parkeergarage met andere garages gaat 'overleggen' naar welke plaats automobilisten kunnen worden geleid.

Gebouwen adviseren elkaar

Onder de noemer van ‘talking things’ werkt Mulder aan 'wist-je-datjes' op basis van IoT (Internet of Things). “Hierbij is het van belang dat voorwerpen onderling overleggen en weer met een tip of hint terugkomen bij de vrager. Om data veilig te delen en partijen aan elkaar te koppelen zijn natuurlijk betrouwbare verbindingen nodig.

Een interessant toepassingsdomein is onderhoud. Zo helpt KPN een grote woningcorporatie met een betere planning voor het dakonderhoud van huizen. Straks komen de gebouwen zelf met meldingen als onderhoud nodig is. Als bijvoorbeeld in naburige gebouwen de dakgoten vol met bladeren zitten en het water in de regenpijpen daardoor minder zuur wordt, is wellicht ook het betrokken gebouw aan onderhoud toe. Gebouwen adviseren elkaar dan als het ware. Sensoren leveren de data die vervolgens door data scientists worden bestudeerd. Ook kunstmatige intelligentie gaat hierbij een rol spelen. De verkregen inzichten worden vervolgens vertaald naar de gebruiker in wist-je-datjes. Mulder: “De drie stappen zijn: goed meten, goed koppelen en de juiste adviezen uitsturen.”

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform