Logo
  • Nieuws
  • 13 november 2019
  • Bron: MT

Slim kantoor zorgt voor fitte medewerkers. Als de rest ook in orde is

Steeds meer bedrijven investeren in moderne, gezonde kantoren met allerlei slimme snufjes. Toch is het aantal werkenden met stressgerelateerde ziekten gestegen. Hoe kan dat? “Het kantoor kan nog zo mooi zijn, als de rest niet klopt heb je er helemaal niets aan”.

Beeld Slim kantoor zorgt voor fitte medewerkers. Als de rest ook in orde is

Volgens Wim Pullen, directeur van Center for People and Buildings bij de TUDelft lijkt het soms alsof bedrijven meer aandacht hebben voor sensoren dan voor werkstress. Terwijl oprechte aandacht meer effect heeft dan een paar van die sensoren.

Powernap

Zo prijst hij de stilteruimtes waar je ook voor een powernap terecht kunt in de tech-hub TQ waar oprichter Boris Veldhuijzen van Zanten zelf af en toe ook gebruik van maakt. “Een dutje doen bijvoorbeeld is vaak nog taboe. Van cognitief werk, waarbij je de hersenen flink moet laten kraken, word je moe. Het is daarom aan te raden om af en toe onder werktijd een powernap te doen”, legt Pullen uit. “Daarnaast is het goed voor de cultuur als werknemers zien dat de baas iets voor de werknemers doet.”

Bedrijfscultuur

Een gezonde werkomgeving kan dus werken, maar worden werknemers bijvoorbeeld geacht ’s avonds en in de weekenden door te halen dan schiet het zijn doel voorbij. Goede gesprekken over het doel van een gezonde en hippe werkomgeving zijn daarom van groot belang aldus Pullen.

Motiveren of meer laten produceren

Er is volgens hem een dun lijntje tussen medewerkers motiveren of productiever laten zijn. “Licht dat zich automatisch aanpast aan het moment van de dag of de gemoedstoestand, bureaus die automatisch omhoog gaan bij vermoeidheid. Bij dit soort dingen vraag ik me af of het gaat om de fitheid van werknemers of dat ze als een soort productiemachines worden gemanipuleerd om acht uur lang op hetzelfde prestatieniveau te werken.”

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform