Logo
  • Nieuws
  • 4 juni 2020
  • Bron: CoronaWorkarounds.nl

Heeft u corona-alerte, -gevoelige, -vermijdbare of -neutrale taken?

Opstarten en doorwerken tijdens de coronacrisis. Hoe doen we dat gezond, productief en verantwoord? Hoe kunnen we slim om covid-19 heen werken? En hoe coronagevoelig zijn uw taken eigenlijk? Er is een handig hulpmiddel om te bepalen in hoeverre uw werkzaamheden corona-alert, -gevoelig, -vermijdbaar en -neutraal zijn.

Beeld Heeft u corona-alerte, -gevoelige, -vermijdbare of -neutrale taken?

CoronaWorkarounds.nl is een breed gedragen initiatief dat dit allemaal in kaart heeft gebracht. In totaal worden 65 fysieke, technologische en organisatorische oplossingen gepresenteerd die kunnen helpen om werktaken minder coronagevoelig te maken. De koppeling tussen beroepen en taken enerzijds en de corona-gevoeligheid anderzijds biedt de mogelijkheid op taakniveau mogelijke oplossingen te bekijken én te delen.

Het achterliggende idee is dat de corona-gevoeligheid in hoofdlijnen bepaald wordt door twee factoren: de plaatsafhankelijkheid en het vereiste intermenselijk contact. Veel is inmiddels geschreven over looproutes, plexiglas en drive-in evenementen, maar er is vanuit taakherontwerp nog veel meer mogelijk. Hoe bundel je taken zo dat je zo min mogelijk hoeft te reizen? Hoe herstructureer je het werk zodanig dat het in kleine slimme teams kan worden uitgevoerd, en het aantal contacten wordt beperkt? Zijn combinatiebanen mogelijk tussen de Zorgsector en de Horeca, zodat een sterke stijging van de vraag in de ene sector kan worden opgevangen vanuit een andere sector?

Voorbeelden

  • Corona-alerte taken: machines bedienen, vervoeren, repareren
  • Corona-gevoelige taken: dienst verlenen, zorg, verkopen
  • Corona-vermijdbare taken: extern communiceren, doceren, adviseren
  • Corona-neutrale taken: informatie zoeken, administreren, analyseren

Tijdens het online congres Tomorrow@work gaat Luc Dorenbosch dieper in op de CoronaWorkarounds om zo veel mogelijk om het virus heen te werken.

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform