Logo
  • Nieuws
  • 14 oktober 2019

Effectieve werkplekstrategie verhoogt productiviteit van werknemers in Europa

Wat verwachten werknemers in Europa van hun werkomgeving? Om daar antwoord op te geven heeft Savills in haar onderzoek ‘What Workers Want 2019: Europe’ de enquêteresultaten van 11.000 Europese kantoormedewerkers geanalyseerd.

Beeld Effectieve werkplekstrategie verhoogt productiviteit van werknemers in Europa

De belangrijkste conclusies:

  • 30% van de Europese werknemers die werken in een kantoortuin, is van mening dat de indeling van het kantoor een negatieve invloed heeft op hun productiviteit. In privékantoren is dit percentage slechts 11%.
  • Om de productiviteit te verhogen, is het voor bedrijven raadzaam om het ontwerp van de werkomgeving te heroverwegen – 32% heeft het idee dat flexwerken een positief effect heeft op hun productiviteit, terwijl 30% denkt dat het een negatieve invloed heeft.
  • 37% van de Europese kantoormedewerkers zou een smartphone app op kantoor nuttig vinden.

Open versus gesloten

Uit het onderzoek blijkt dat 30% van de werknemers in een open kantoor vindt dat hun werkomgeving een negatief effect heeft op hun productiviteit, vergeleken met slechts 11% van de werknemers die in een privékantoor werken. De mening van werknemers zonder eigen bureau lopen uiteen; waar 32% het gevoel heeft dat flexwerken een positief effect heeft op hun productiviteit, zegt 30% dat flexwerken een negatief effect heeft. 

Mike Barnes, associate Savills European Research: “Een van de belangrijkste uitkomsten van het rapport is dat als werknemers zélf kunnen kiezen voor het type werkplek – van concentratie tot communicatie – men aangeeft zich productiever te voelen. Door de keuzevrijheid op te nemen in je werkplekstrategie blijf je als organisatie relevant én houd je rekening met meerdere generaties werknemers op de werkvloer.”

Het gemak van thuis, ook op kantoor

“De werkomgeving speelt een grote rol in het welzijn van werknemers, maar ook de vervaging tussen werk en privé zorgt ervoor dat werknemers hogere eisen stellen aan hun werkomgeving,” zegt Barnes. Alhoewel men liever op kantoor werkt (52%), dan thuis (18%), verwacht men wel dat de aanwezige technologie op kantoor minstens zo goed werkt als thuis; ruim 83% noemt de wifi kwaliteit dan ook als belangrijke factor. Van de respondenten ziet 37% het nut van smartphone app op kantoor. De app kan bijvoorbeeld gebruikt worden om toegang te krijgen tot het gebouw, voor het boeken van vergaderzalen, voor een wasserette service, voor het betrekken van medewerkers bij evenementen en voor pakketbezorgingen op kantoor.

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform