Logo
 • Nieuws
 • 1 april 2021
 • Bron: FMN Expertteam Technologie

De 8 belangrijkste technologieën voor FM

Het beroemde IT-onderzoeksinstituut Gartner maakt ieder jaar een hype cycle van nieuwe technologieën. Het FMN Expertteam Technologie heeft deze hype cycle van Gartner als inspiratie gebruikt en de 8 belangrijkste technologieën voor FM in kaart gebracht. 

Beeld De 8 belangrijkste technologieën voor FM

In november 2019 presenteerde het FMN Expertteam Technologie de eerste FM(N) hype cycle. Deze is nu geactualiseerd naar de stand van eind 2020/begin 2021. Ondanks de beloftes en het enthousiasme, en de stappen die de technologie zelf maakte, zijn de posities van de belangrijkste technologieën voor FM nauwelijks gewijzigd aldus het expertteam. Daarmee wordt duidelijk dat de verwachtingen (de hype) niet een gelijke pas houdt met de technologie. Niet geheel verrassend is dit jaar de nieuwe trend ‘social distancing technologies’ toegevoegd die met stip op één staat.

Hype cycles

Hype cycles zet je in om inzicht te krijgen in de belofte van een opkomende technologie binnen jouw branche en de mate waarin je het risico wilt nemen om snel aan boord te springen of juist afwachtend te zijn. Op basis van de plaats op de hype cycle en de verwachte tijd tot volwassenheid kan een organisatie het juiste moment bepalen om in te spelen op de trend.

De 8 belangrijkste technologieën voor FM volgens het FMN Expertteam:

 1. Spraakherkenning
 2. Blockchain
 3. Chatbots
 4. Social distancing technologies
 5. Smart workspace
 6. Augmented reality
 7. Internet of things (IoT)
 8. Digital twin

Met de FM(N) hype cycle willen de initiatiefnemers de branche helpen beter in te schatten welke technologie belangrijk kan gaan worden en aandacht verdient. Maar ook om te laten zien waar het nog te vroeg is om op in te stappen en waar het goed is om de ontwikkelingen te volgen. In de whitepaper 'FM(N) hype cycle' gaat het expertteam dieper in op de begrippen en de betekenis voor FM. Zo kom je onder andere te weten wat je met deze technologieën kunt, waar je op moet letten en hoe je kunt sturen.

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform