Logo
  • Opinie
  • 9 september 2015

Resultaatgericht contract en voetbal

Dit is een kort verslag van een voorzichtige associatie tussen voetbal en een resultaatgericht contract. Onlangs mocht ik de wedstrijd Ajax-Pec Zwolle bijwonen in een uitverkochte Arena. Best een leuke ervaring zelfs voor mij die in het dagelijks leven voetbal het liefst mijdt.

De laatste jaren willen opdrachtgevers een resultaatgericht contract. In mijn ogen gaat het als voorbeeld bij een schoonmaakcontract altijd om het eindresultaat wat je beoogt (technische en belevingskwaliteit moet goed zijn). Natuurlijk tegen een passende prijs. De vraag is alleen in hoeverre het totstandkomingsproces en de ‘deelresultaten’ er ook toe doen. Zo zal men in een ziekenhuis vanwege de verwevenheid en de risico’s in het primaire proces hierin meer bepalend optreden. Voor een kantooromgeving kan de klant het proces meer loslaten. Dit heeft aan klantzijde dus alles te maken met de branche waarin het bedrijf verkeert en het type organisatie dat men wil zijn (regie).

En juist hier zie ik een link naar voetbal. De betalende fans/klanten van neem voor het gemak Ajax zijn niet alleen geïnteresseerd in het eindresultaat. Hiervoor hoef je namelijk niet naar het stadion en kun je volstaan met de uitslag op teletekst. Nee, men verwacht ook een boeiende middag met kwalitatief hoogstaande voetbalkunsten. Voor aanvang van het seizoen zijn prachtige doelen en plannen gepresenteerd door de clubs. Er is druk gescout voor spelers die passen in het spelsysteem en die iets toevoegen aan het team. Het gehele proces, het verloop van de wedstrijd en de deelresultaten doen er wel degelijk toe. Aspecten als gedrag, sportiviteit, spelsysteem, wissels, snelheid in het spel, coaching en training etc maken onderdeel uit van de beleving. De ene klant (lees supporter) is uitermate tevreden met het eindresultaat, de andere verwacht veel meer. Men wil waar voor z’n geld. Met winst op zak toch ontevreden naar huis gaan kan dus aan de orde zijn. Hoe de stemming is bij verlies ondanks een buitengewoon subliem spel durf ik mij niet aan te wagen..

Zie ik hier een overeenkomst met het schoonmaakcontract ten aanzien van het technische eindresultaat en de beleving door de gebouwgebruikers? Er wordt zaken gedaan met een leverancier op basis van aanpak en wijze van ondernemen binnen een zeker budget en vastgestelde kaders. Aanname beleid, opleiding, aansturing, motivatie en beschikbare tijd zijn slechts enkele aspecten die hiervan deel uitmaken. U wilt dit terug zien tijdens ‘de wedstrijd’. Juist deze aanpak en werkwijze dienen dan ook gevolgd te worden als u ze belangrijk vond bij uw keuze om fan te worden van een leverancier, ze maken onderdeel uit van het spel.

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform