Logo
  • Nieuws
  • 21 januari 2020
  • Bron: Binnenlands Bestuur

Nudging inzetten om zitgedrag op de werkplek te beïnvloeden?

Nudging - het onbewust sturen van menselijk gedrag - biedt gemeenten nieuwe mogelijkheden het gedrag van burgers te sturen. Maar het kan ook op kantoor bij de gemeente zelf worden ingezet om zitgedrag van medewerkers te beïnvloeden.

Beeld Nudging inzetten om zitgedrag op de werkplek te beïnvloeden?

Het managen van verkeersstromen is een voor de hand liggend voorbeeld. Niek Verlaan is onderdeel van een nudgenetwerk van de gemeente Utrecht. "De overheid heeft altijd met gedrag van mensen te maken," zo vertelt Verlaan aan Binnenlands Bestuur. "Om die reden proberen we andere medewerkers van de gemeente daarvan bewust te maken. Soms krijgen we de vraag van een collega: 'Doe mij maar een nudge', maar zo werkt het natuurlijk niet. We proberen veel gestructureerder te opereren door het beleid te analyseren en te beoordelen waar we het voor mensen gemakkelijker kunnen maken en barrières weg kunnen nemen."

Bureaus standaard omhoog gezet

Verlaan kijkt liever naar gedragsverandering op langere termijn. Een voorbeeld binnen de gemeente Utrecht is het experiment om medewerkers minder te laten zitten. "Nederland is Europees kampioen zitten per dag. Wij hebben bij de gemeente bureaus die omhoog kunnen en waar je dus staand aan kan werken, maar die werden maar door 2 procent van de werknemers op die manier gebruikt. Totdat we het hebben omgedraaid en ze allemaal omhoog gezet hebben. Na twee maanden werkte nog steeds 8 procent staand. Dat is nog steeds niet heel veel, maar wel een flinke toename."

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform