Logo
 • Achtergrond
 • 12 februari 2019
 • Bron Jobat.be

Deze 3 tijdrovers nekken uw productiviteit (met tips!)

Heeft u aan het eind van de dag steeds weer een berg met losse eindjes? Komt u niet toe aan de zaken die u zich had voorgenomen te doen? Hoed u dan voor deze 3 tijdrovers en leer van de tips om hier korte metten mee te maken.
Beeld Deze 3 tijdrovers nekken uw productiviteit (met tips!)

Het opleidingsinstituut Expert Academy deed een onderzoek onder 200 professionals in Nederland en Vlaanderen rond tijdsbesteding. Time Management expert Jerko Bozikovic identificeert de grootste tijdrovers en geeft tips.

1. Onvoorziene omstandigheden

Hoe kunt u beter omgaan met onvoorziene taken? Bozikovic: “Mensen hebben altijd moeite met onvoorziene omstandigheden, terwijl de realiteit meestal een aaneenschakeling is van onvoorziene zaken. Je dag vandaag is ongetwijfeld anders dan die van gisteren. Onvoorziene omstandigheden maken gewoon deel uit van het leven. Dit wil zeggen dat we dit moeten leren inplannen in onze agenda."

TIP: Vul uw agenda niet voor 100% in, want dan zult u gegarandeerd ‘falen’ op het einde van de dag en niet alles rond hebben. Stel een realistische to do-lijst op. Maar hou ook zeker 20% van uw agenda vrij voor die onvoorziene omstandigheden.

2. Uitstelgedrag

TIPS om uitstelgedrag te voorkomen:

 • Begin met de moeilijke taken
 • Houd rekening met uw bioritme (wanneer heeft u veel energie en bent u het meest helder van geest?) en doe de moeilijke taken op uw piekmomenten
 • Hak uitdagende taken in kleinere stukken: de kleine haalbare, tussentijdse successen geven u moed om het volgende probleem aan te pakken
 • Laat dingen niet aanslepen, want dan worden ze alleen maar groter en vreten ze energie!

3. Stoorzenders

Bozikovic: "Onze concentratie begint al te verminderen na 10 minuten, wanneer we een taak op dezelfde manier uitoefenen. Na 90 minuten zijn we op 50% van onze concentratie. Dus moeten we trachten een omgeving te creëren waar we zo min mogelijk gestoord worden."

TIPS om stoorzenders aan te pakken:

 • Leer nee/stop zeggen als mensen u blijven storen, om de grenzen te bepalen en ook zo naar uw omgeving duidelijk te communiceren
 • Probeer niet van alles op de hoogte te zijn, alles van iedereen te weten, maar leer uzelf te focussen op uw eigen taken en de rest los te laten
 • Probeer voor moeilijke taken een omgeving te vinden waar u afgezonderd en rustig kunt werken
 • Kijk of u intern een afspraak kunt maken om 1uur per dag ongestoord te werken: geen telefoons en geen e-mails

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform