Logo
  • Nieuws
  • 16 mei 2019
  • Peter Runhaar

Circl: ‘Living lab’ van energiezuinige oplossingen

Circl wordt door velen beschouwd als hét voorbeeld van innovatief circulair bouwen.
Het paviljoen-design van Architekten-Cie was het eerste circulaire bouwontwerp in Nederland en de principes van duurzaamheid en minimale belasting van het milieu zijn tot in de puntjes uitgewerkt. Het gebouw is één groot ‘living lab’ van nieuwe vondsten, recycling en energiezuinige oplossingen.

Beeld Circl: ‘Living lab’ van energiezuinige oplossingen

Opmerkelijk is dat gebruik van het paviljoen bepaald niet is voorbehouden aan werknemers van de bank. Integendeel: Circl wil een open ruimte zijn, die toegankelijk is voor vele doelgroepen en waar bankmedewerkers, buurtbewoners en werknemers van andere bedrijven zich welkom voelen. “Dat heeft ook te maken met ons streven om de ervaringen die we hier opdoen met circulariteit te delen met anderen”, legde Merijn van den Bergh, directeur van Circl, in een eerder interview met F-Facts uit: “Wij gaan niet uit van copyright, maar van het right to copy. Hoe meer mensen hier komen, hoe meer kennis we kunnen delen.”

Hergebruik

Het idee van ‘ontmoeten en verbinden’ valt direct na het betreden van het gebouw op. Dynamiek ‘rules’: Overal zitten groepjes mensen – zowel in open als in gesloten ruimtes – in overleg. De rondleiders laten met tal van voorbeelden zien hoe het circulaire denken zich in de praktijk heeft vertaald. Het hardhout dat werd gebruikt voor de vloer is afkomstig uit een oud klooster en de bar van voetbalvereniging Top Oss. Het pand beschikt over energiezuinige  gelijkspanning. Overal in de vloeren zitten zogenaamde PCM’s (phase changing materials), een soort koelbox-elementen met een zoutoplossing, waardoor met minimale energie de temperatuur in het pand te regelen is. En veel materialen kunnen in de toekomst worden hergebruikt.

Circl is een van de gebouwen die u kunt bezoeken als onderdeel van de Inspiratour Zuidas. Deelnemer aan de rondleiding Marion Bogaers, stafadviseur huisvesting & facility management bij de gemeente Eindhoven, is onder de indruk: “Het idee om oude spijkerbroeken te vervilten en daarmee akoestische panelen te maken vond ik erg interessant, vooral omdat je daarmee ook betrokkenheid van het personeel creëert. Dat zijn dingen die ook voor ons interessant kunnen zijn. Ook het wekken van allerlei levensmiddelen voor het bedrijfsrestaurant vond ik erg leuk. De wijze waarop over zulke dingen wordt nagedacht vond ik inspirerend en wil ik zeker aan ons hoofd van de facilitaire service meegeven, om te kijken wat me daarmee kunnen doen.”

Pay per use-model

Op uiteenlopende manieren wordt het streven naar een klimaatneutrale omgeving vormgegeven. De rondleiders wijzen bijvoorbeeld op de wijze waarop contracten worden opgesteld. In het contract voor de liften (die bewust ‘verdekt’ zijn opgesteld) staat dat Circl per gebruik betaalt. Iedere keer dat de lift een verticale beweging maakt betaalt Circl 12 cent. Je krijgt dus een soort pay per use-model, waarbij voor de service wordt betaald en niet voor het product.

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform