Logo
  • Nieuws
  • 21 oktober 2016
  • Bron: Inkoopvandaag

Verwerking van één factuur kost u minimaal 20 euro

De kosten van handmatige verwerking van facturen blijven vaak buiten beeld in een organisatie. Hoe efficiënt gaat u om met uw leveranciers en het aantal facturen die uw leveranciers sturen?
Over de kosten van de verwerking van een factuur lopen de cijfers uiteen, maar gemiddeld moet u rekenen op ongeveer 20 tot 24 euro per factuur.

Beeld Verwerking van één factuur kost u minimaal 20 euro

Emeritor onderzocht de vijftig meest recent uitgevoerde financiële analyses om deze 'mogelijk onbewuste' kosten in kaart te brengen. Wanneer er sprake is van een handmatige verwerking van facturen, is het interessant om het aantal facturen te analyseren. De factuur wordt ontvangen, gecontroleerd, geboekt en in de organisatie rondgestuurd ter goedkeuring. Ook vindt er administratieve afhandeling van de betalings plaats en communiceert men met de leveranciers over de facturen en de openstaande posten.

Door het aantal facturen en het gemiddeld factuurbedrag per leverancier in kaart te brengen worden de extremen inzichtelijk. Een praktijkvoorbeeld:
Leverancier X (pakketbezorger) stuurt u 511 facturen met een gemiddeld factuurbedrag van € 51,-. Wanneer deze pakketbezorger u 1 factuur per week stuurt, dan komt u in totaal op 52 facturen in plaats van 511 facturen. Dat komt neer op 459 facturen minder. U kunt dan al snel minimaal 459 x 20 euro = € 9.180,- besparen.

Factuurverwerking

Monitor daarom het aantal leveranciers per inkooppakket en het aantal facturen per leverancier. Zonder monitoring zal het aantal leveranciers en het aantal facturen toch ongemerkt weer groeien en dat is niet nodig. Verder kunt u denken aan digitale factuurverwerking. Er worden dan geen facturen meer per post gestuurd, maar u ontvangt de facturen digitaal. En de facturen worden rechtstreeks in een factuurverwerkingsprogramma verwerkt.

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform