Logo
  • Opinie
  • 27 september 2017

Tips voor het onderhandelen over een (nieuw) huurcontract

Een goede, degelijke kantoorruimte op een ideale locatie is voor veel organisaties een must. En hoewel er zoveel kantoorpanden leeg staan moet je toch altijd de hoofdprijs betalen aan huur. Waarom? En hoe kom je zoveel mogelijk in jouw voordeel door de onderhandelingen heen?

Een geschikte kantoorruimte vinden is één ding, de goede huurprijs uitonderhandelen is er nog één. En niet de minste. Vaak zullen de verhuurders je willen opzadelen met een voor jou ongunstig huurcontract. Een veel te hoge huurprijs voor je budget of bijzonder ongunstige voorwaarden liggen overal op de loer. Om het juiste pand voor de juiste prijs te huren kun je onderstaande tips doornemen. Ze zullen je helpen om sterk het onderhandelingsproces over het huurcontract in te gaan.

Korting bedingen door het 'huurvrije periode' te noemen

Dit is de beste tip die je kunt krijgen. Vastgoedverhuurders en projectontwikkelaars zijn over het algemeen niet dol op het geven van kortingen. Dit kost hen vaak veel geld omdat een korting het rendement en daarmee de waarde van het pand laat dalen. Je zult dus meestal nul op het rekest krijgen als je om korting vraagt. Ook als de huurprijs eigenlijk boven je budget ligt. Maar, als je de omschrijving 'korting' in een ander jasje giet, zoals een huurvrije periode van bijvoorbeeld zes maanden of een jaar, dan is dit niet het geval. Je kunt hier meer over lezen in deze blog.

Vragen en vastleggen onduidelijkheden

Als je een kantoorpand wil gaan huren, dan ben je als eventueel toekomstig huurder verplicht om vragen te stellen. Over vergunningen en asbest bijvoorbeeld. Over wat nu precies het netto vloeroppervlak is dat je kunt gaan huren en over of het eventueel mogelijk is om extra ruimte bij te gaan huren later. Een verhuurder heeft ook zijn plicht om zaken aan je te melden, maar vaak moet je er toch even om vragen. En als de antwoorden helder zijn, leg dan alles vast in het huurcontract. Op schrift vastgestelde zaken laten je sterk staan bij eventuele problemen.

Flexibiliteit inbouwen

Bekijk bij het vinden van de juiste kantoorruimte ook de flexibiliteit die er in het pand aanwezig is. Is er voldoende groeimogelijkheid in dit pand aanwezig om te anticiperen op een groei van je bedrijf gedurende de gehele huurperiode? Wanneer je namelijk een lange huurperiode en een groeiend bedrijf hebt, biedt een ruim kantoorpand onschatbare mogelijkheden voor de groei van je onderneming.

Prijs/kwaliteit verhouding: vergelijken loont

Om sterk te staan in de onderhandelingen over de huurprijs zul je vooraf een heel stel zaken goed na moeten gaan. De prijs/kwaliteit verhouding vaststellen is een absolute must als je een gunstige huurprijs overeen wilt komen. Ga na wat je allemaal wel krijgt voor die prijs en vooral ook wat niet. Moet je zelf nog iets verbouwen of wordt dat voor je gedaan? En hoe is het met schilderen en andere zaken die binnen een servicecontract zouden moeten vallen? De tip hier is om vooraf en tijdens de onderhandelingen precies boven water te krijgen wat je allemaal gaat krijgen voor je geld. En vooral ook wat niet, want dit zal je positie in de onderhandelingen versterken. Ook kan het interessant zijn om het aanbod te vergelijken met vergelijkbare kantoorruimtes. Op deze manier heb je een duidelijk inzicht in of de prijs wel eerlijk is.

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform