Logo
  • Nieuws
  • 11 december 2018
  • Bron: Pianoo

Nederland op derde plaats met innovatiegericht inkopen

Een Europese benchmarkstudie laat zien dat Nederland een van de goed presterende landen is bij het implementeren van een mix van beleidsmaatregelen die bevorderlijk zijn voor de inkoop van innovatie. Het rapport toont ook een aantal aandachtspunten. Zo zijn onder meer de tijdlijn en middelen die zijn toegewezen onduidelijk, en heeft niet in elke sector innovatiegericht inkopen strategische prioriteit.

Beeld Nederland op derde plaats met innovatiegericht inkopen

Nederland staat op de derde plaats met haar beleid voor het inkopen van innovatie. Op de eerste plaats staat Finland, gevolgd door Oostenrijk op de tweede plek. Dit blijkt uit de conceptresultaten van een recente Europese benchmarkstudie die is gehouden in alle 28 Europese lidstaten, Noorwegen en Zwitserland, uitgevoerd door PWC. De studie is uitgevoerd in opdracht van de Europese Commissie om de nationale beleidskaders en uitgaven voor innovatiegericht inkopen te benchmarken.

De uitgaven zijn onderverdeeld in verschillende sectoren voor het openbaar belang (bijvoorbeeld gezondheidszorg, infrastructuur en veiligheid) en strategische inkooppakketten, zoals ICT, die de modernisering van de publieke sector bevorderen.

Mix van beleidsmaatregelen

Nederland is een van de goed presterende landen bij het implementeren van een mix van beleidsmaatregelen die bevorderlijk zijn voor de inkoop van innovatie. Nederland staat op de derde positie met een totale score van 47,1%. Uit de studie blijkt dat Nederland structurele maatregelen heeft voor capaciteitsopbouw en bijstand via het programma innovatiegericht inkopen.

Aandachtspunten

Ook noemt het rapport een aantal aandachtspunten. De tijdlijn en middelen die zijn toegewezen zijn onduidelijk, en niet in elke sector heeft innovatiegericht inkopen strategische prioriteit. Ook het monitoringsysteem via de MVI-ZET tool wordt nog niet structureel toegepast op alle aanbestedingen, en het standaard regime op de verdeling tussen het intellectueel eigendom tussen overheid en bedrijfsleven in algemene voorwaarden belemmert innovatie.

Online consultatie

De Europese Commissie nodigt alle stakeholders uit om het rapport door te nemen en eventuele bijkomende informatie aan te melden.

Online consultatie  op ec.europa.eu

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform