Logo
  • Nieuws
  • 5 januari 2015
  • Bron: NEVI

Ketenoptimalisatie nieuwe inkooptrend 2015

Waar in 2014 de groeiende behoefte aan flexibiliteit de inkooptrend was, is dat dit jaar volgens inkooporganisatie Supply Value ketenoptimalisatie. Door de aantrekkende vraag groeide in 2014 het optimisme bij inkopers; dit vroeg meer flexibiliteit van inkooporganisaties. Hiernaast bleek uit onderzoek dat er in 2014 meer aandacht was voor contractmanagement en kostenbesparing.

In het onderzoek naar de inkooptrends in 2015 vroegen de onderzoekers welke van de 32 inkooptopics dit jaar een trend worden. De top drie inkooptrends van 2015 zijn:

  1. Meer aandacht voor ketenoptimalisatie
  2. Nog scherpere focus op kostenbesparing
  3. Grotere behoefte aan flexibiliteit

De inkooptrend ‘meer aandacht voor ketenoptimalisatie’ is van de achtste plaats in 2014 naar de eerste plaats in 2015 gestegen.

Optimisme

De inkooptrend ‘nog scherpere focus op kostenbesparing,’ welke in 2014 op drie stond, wordt wederom gezien als een van de belangrijkste inkooptrends. De onderzoekers constateren dat de aandacht voor kostenbesparing sinds de financiële crisis is toegenomen en het onderdeel is geworden van de standaard werkwijze van vele organisaties.

In het onderzoek is de respondenten gevraagd hoe optimistisch zij zijn voor hun inkooporganisatie in 2015. De categorie ‘zeer optimistisch’ is gestegen van 13 procent in 2013 naar 23 procent in 2015. Een op de vier inkoopprofessionals is dus zeer optimistisch gestemd voor 2015.

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform