Logo
  • Nieuws
  • 25 september 2020
  • Bron: RTLnieuws

Conservatorium Hotel mocht schoonmakers CSU aan de kant zetten tijdens coronasluiting

Het Conservatorium Hotel in Amsterdam had tijdens de verplichte sluiting vanwege de lockdown geen afnameverplichting ten aanzien van schoonmaakbedrijf CSU zo oordeelde onlangs de Amsterdamse voorzieningenrechter. Nu het weer open is, mag het door eigen personeel worden schoongemaakt zo meldt RTLnieuws.

Beeld Conservatorium Hotel mocht schoonmakers CSU aan de kant zetten tijdens coronasluiting

Toen het hotel afgelopen voorjaar tijdelijk dicht moest vanwege de intelligente lockdown liet het het schoonmaakbedrijf weten voorlopig geen schoonmakers nodig te hebben. Daar was het schoonmaakbedrijf het niet mee eens. Het hotel had volgens hen vanwege het contract een afnameverplichting, in ieder geval voor de publieke ruimtes.

Toen het schoonmaakbedrijf half mei een rekening stuurde waar ook kosten opstonden voor de periode dat het hotel dicht was, weigerde het hotel deze te betalen.
Ook het aanbod de kosten voor deze periode te delen sloeg het hotel af.
Op 22 juli ging het hotel weer open en gaf het bij het schoonmaakbedrijf aan dat ze maar enkele schoonmakers nodig hadden omdat het eigen personeel in kon worden gezet.

Naar de rechter

CSU ging daarop naar de rechter met de eis dat het Conservatorium Hotel het hotel door CSU moet laten schoonmaken. Ook stelde het dat het hotel alsnog moet betalen voor het schoonmaken van de publieke ruimtes gedurende de sluiting tijdens de coronalockdown. Verder was de eis dat de partijen over nieuwe tijdelijke tarieven zouden onderhandelen.

Uitspraak voorzieningenrechter

Volgens de Amsterdamse voorzieningenrechter geldt hier echter niet een afnameverplichting en hoeft het hotel alleen voor de daadwerkelijk verrichte schoonmaakwerkzaamheden te betalen. Ook oordeelde de rechter dat het hotel eigen personeel mag inzetten. De verwachte omzetdaling voor het hotel van 86 procent weegt zwaar mee in het oordeel. De schade voor het schoonmaakbedrijf vindt de rechter onvoldoende onderbouwd. Dat de hotelschoonmakers niet aan het werk konden vindt de rechter onder het ondernemersrisico van het schoonmaakbedrijf vallen.
De rechter oordeelde wel dat de partijen om tafel moeten om te onderhandelen over nieuwe tijdelijke tarieven. Deze zullen waarschijnlijk tijdelijk hoger zijn omdat het schoonmaakbedrijf minder werkzaamheden kan verrichten.

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform