Logo
  • Nieuws
  • 11 november 2021
  • Bartele Hoekstra en Nora van Klingeren - CfPB Foto : Attika Architekten
  • Bron: CfPB

'De tikkende tijdbom, ook onder het kantoor?'

In Glasgow zijn veel staatshoofden en regeringsleiders bijeen voor een nieuwe klimaattop. Het wordt gezien als de belangrijkste conferentie sinds 2015, toen het Klimaatakkoord van Parijs werd gesloten. Maar ook hier zal de boodschap waarschijnlijk niet vrolijk zijn. Er hangt ons en onze kinderen namelijk veel meer boven het hoofd dan alleen een hogere gasrekening. Wat betekent dit alles voor mens, werk en werkomgeving?

Beeld 'De tikkende tijdbom, ook onder het kantoor?'

Een zeespiegelstijging van 1,2 of zelfs 2 meter volgens het KNMI. Klimaatwetenschappers die zeggen dat nul CO2-uitstoot in 2050 te laat is. Overstromingen op Sicilië, Bosbranden in Siberië en Californië, gevolgd door overstromingen in Californië, mislukte oogsten door droogte of extreme regen wereldwijd. Zo maar enkele nieuwsberichten van de afgelopen weken. In Nederland lijkt het of de acute dreiging alleen maar bestaat uit een stijging van de gasprijs tot een ongekende hoogte. Maar schijn bedriegt.

Wij, en vermoedelijk velen met ons, hadden de verwachting dat anderhalf jaar Corona voor verandering zou zorgen. Wat we zien is dat onze oude patronen weer terugkeren: de verkeers- en vervoersbewegingen zijn weer als vanouds, er zijn files op de wegen en de KLM kondigt aan in 2023 weer op de oude niveau te vliegen. En dat allemaal terwijl we een klimaatprobleem hebben op te lossen.

Foto: Attika Architekten realiseerde voor Waternet een drijvend kantoor. Is dit de toekomst?

Sinds het coronavirus zijn intrede deed, wordt gesproken over hybride werken. Al een jaar horen we deze term veelvuldig voorbij komen. Binnen veel organisaties zijn er heel wat stuurgroepen, kwartiermakers en programmamanagers actief die zich vol overgave storten op hybride werken. Er wordt nagedacht over het beperkt aanpassen van flexfactoren. Hoe maken we onderling afspraken, wat hebben we nodig om goed hybride te kunnen vergaderen, de kantoren meer inrichten voor ontmoeting. Vaak gaat het over het hoe en wat. ‘Hoe gaan we het gebruik van het kantoor spreiden?’, ‘Wat hebben we nodig in een hybride kantoor?’. Heel reële en belangrijke vragen (die wij als CfPB willen gaan beantwoorden met het nieuwe onderzoeksprogramma Werk in Transitie). De relatie met de klimaatdoelstelling wordt zover wij kunnen zien tot nog toe echter nauwelijks gelegd. De inhoud lijkt niet gestuurd door een gevoel dat ook de kantorensector flink zal moeten bijdragen aan de CO2-reductie.

In de podcast ‘De dag’ van 25 oktober jl. stelt Jan Rotmans, hoogleraar transitiekunde aan de Erasmus Universiteit, dat een transitie naar een andere samenleving en een andere economie noodzakelijk is.  Een transitie met als ingrediënten techniek, beleid en aanpassing van sociale normen. Past het kantoor zoals we deze kennen überhaupt in deze economie en in deze nieuwe samenleving? Wordt het een mastodont uit vervlogen tijden? Dit zijn vragen die bij ons opkomen.

Wij hebben op dit moment nog niet alle antwoorden, maar voelen de urgentie om het klimaat een belangrijke plek te geven – misschien wel op nummer 1 – in het denken over de omgang met het vastgoed en het gebruik van de kantoren. Net als vele anderen zijn wij ook op zoek naar concrete acties voor de kantoren. Daarbij spelen diverse vragen:

Lees verder

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform