Logo
  • Opinie
  • 26 juli 2021

De drie belangrijkste trends voor het succesvol verhuren van kantoorruimte

Er is veel gezegd over de toekomstige behoefte aan het kantoor sinds de Covid-19-pandemie uitbrak, maar in Nederland zien we dat de huurdynamiek voor kantoren sneller aantrekt dan verwacht. In Amsterdam was het eerste kwartaal van 2021 het sterkste kwartaal in een jaar tijd, met een opname van 66.591 m² kantoorruimte waaronder Just-Eat Take-Away (14.416 m²). Het valt echter niet te ontkennen dat er veranderingen zijn in deze nieuwe ‘post-Covid’-wereld. Ik deel graag drie onderwerpen waar onze klanten ons steeds vaker naar vragen: ESG-criteria, gebruik van data en binnenhalen en behouden van talent.

(bron: City Special Amsterdam 2021, Savills Research).

ESG (environmental, social, governance)

Niet de kosten per vierkante meter of de huurgroeiverwachtingen in een bepaalde stad, maar de ESG-criteria  worden van steeds groter belang bij onze klanten. We zien dat steeds meer bedrijven zich publiekelijk inzetten om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en daarbij wordt de vertaalslag gezocht naar de juiste werkomgeving. Hier valt onder andere uitstekende luchtventilatie, gebruik van duurzame materialen, veel daglicht en toegang tot buitenruimtes onder. Daarnaast groeit de bekendheid en aanwezigheid van de B Corps [het keurmerk voor ondernemers die naast winst en aandeelhouders ook mens, milieu en maatschappij als uitgangspunt nemen, red] en zetten zij zich samen in voor een betere wereld voor hun werknemers, klanten, leveranciers, samenleving en natuurlijk het milieu. Het is cruciaal dat de huisvesting hier de juiste aansluiting bij vindt. 

Data

Hoewel de toepassing van technologie, met name data, in gebouwen continu in ontwikkeling is, zien we al een toenemend gebruik van bedrijven en werknemers als gevolg van de pandemie. Dit omvat alles voor een veilige terugkeer naar kantoor, zoals ‘no-touch’ knoppen, bureauboekingssystemen en, gezien de toenemende aandacht voor ESG, het verlagen van de energiekosten en het verbeteren van de gebouwefficiëntie. Een voorbeeld hiervan is sensortechnologie die via apps informatie deelt met de eindgebruiker over Health & Wellbeing-factoren en uiteindelijk de kwaliteit van de werkomgeving.

Binnenhalen en behouden van talent

Vóór de pandemie bevonden de werkloosheidscijfers in Europa zich op een recordlaagte en hoewel ze het afgelopen jaar zijn gestegen, beginnen de cijfers weer te dalen. Tussen maart en augustus 2020 steeg de werkloosheid in Nederland van 2,9 procent naar 4,6 procent. Daarna is dit percentage vrijwel voortdurend gedaald (bron: CBS). De inzet van de werkomgeving bij het aantrekken van het juiste talent, zal een belangrijke driver zijn voor organisaties in de zoektocht naar het kantoor. Op het snijvlak van zowel ESG als technologie, verwachten werknemers dat hun kantoor iets biedt dat ze thuis niet kunnen krijgen, 'the office as the best place to work'; gebouwen moeten voldoen aan het toenemende bewustzijn over het milieu, gebruik en de maatschappij. Alleen die bedrijven waarvan de kantoren al het bovenstaande en meer bieden, kunnen toptalent aantrekken en behouden, zeker als nu de war on talent in de nabije toekomst een hot topic blijft.

Gezien deze trends is het redelijk om te veronderstellen dat kantoren een essentiële rol blijven vervullen en een belangrijk onderdeel vormen van de ESG- en werknemersstrategie van een bedrijf. Sterker nog, bedrijven zijn nu misschien wel bereid meer tijd en geld te besteden aan het vinden van het juiste kantoor.

LEES OOK: De voordelen van het hub-and-spoke model

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform