Logo
  • Opinie
  • 23 december 2021

2022: op naar succesvolle samenwerking en verandering

Uit het Facilitair Duurzaamheidsonderzoek 2021*, uitgevoerd door VFM facility experts blijkt dat bijna alle facilitaire aanbieders een duurzaamheidsvisie hebben vastgelegd en ook budget beschikbaar stellen. Toch is het realiseren van deze ambities niet altijd eenvoudig. Met name het beschikbaar stellen van tijd en capaciteit vormt een uitdaging. Duurzaamheidsambities vragen om samenwerking en verandering. Dat gaat niet altijd even soepel. Maar gedoe tijdens veranderen kan soms juist voor een doorbraak zorgen.

* Het Facilitair Duurzaamheidsonderzoek 

Volgens verandermanager Jessica van Hees moet je gedoe juist omarmen en eruit halen wat je nodig hebt. “Luister bijvoorbeeld goed naar de mensen met weerstand tegen de verandering, zij voegen waarde toe aan je verandertraject. Je ziet daarnaast gaandeweg de transitie her en der dingen misgaan. Daar kun je met z’n allen van balen, maar je kunt het ook gebruiken om te leren en toekomstige problemen op te lossen.” Jessica van Hees heeft ruime ervaring met strategische veranderopdrachten in FM. Ze vertelt over haar veranderopdracht bij Action.

Goed luisteren naar medewerkers is ook wat Jojanneke Goedings, Chief People and Sustainability Officer’ (CPSO) van zorgverzekeraar VGZ, voorstaat. De coöperatie wil toe naar wat ze noemen: de human experience. Ze vertelt hoe zich dat vertaalt in faciliteren door HR en FM.

Het welzijn van medewerkers hebben ze in het kantoorgebouw Central Park in Utrecht tot op grote hoogte serieus genomen: op de 11e en 12e verdieping is een heus semi-openbaar park gerealiseerd. Met werkplekken, vergadercentrum en café in een groene omgeving met 50 bomen en struiken, 1.500 planten en zélfs een kabbelend beekje.

Samenwerken en samenkomen is wat ons mensen uiteindelijk bindt. Nu weer grotendeels online, hopelijk in het nieuwe jaar weer meer en meer live. Al het goeds voor het nieuwe jaar!

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform