Logo
  • Nieuws
  • 24 mei 2018

Week van het lege gebouw: Studenten werken aan herbestemming leegstaand kloostermonument

Van 24 tot en met 28 mei vindt in het beroemde kloostercomplex Abdij Rolduc in Kerkrade de zesde editie plaats van de Week van het Lege Gebouw. Circa vijftig studenten van verschillende hogescholen en universiteiten verblijven en werken gedurende vijf dagen in het kloostercomplex met als doel een haalbare herbestemming te bedenken en uit te werken voor het leegstaande deel van het complex.

Beeld Week van het lege gebouw: Studenten werken aan herbestemming leegstaand kloostermonument

De Week van het Lege Gebouw is een initiatief van onder meer de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en enkele architecten en docenten. Het evenement wordt geopend door Theo Bovens, gouverneur van de provincie Limburg, en afgesloten door Hubert Mackus, gedeputeerde.
Een belangrijk element van de Week van het Lege Gebouw is het samenbrengen van mensen met verschillende expertises en achtergronden. De deelnemende studenten verblijven in het leegstaande deel van het kloostercomplex, College Rolduc. Ze zijn afkomstig van Zuyd Hogeschool, de Vrije Universiteit, de Reinwardt Academie en Hogeschool van Amsterdam. In de loop van de vijfdaagse workshops inspireren tal van deskundigen uit de beroepspraktijk de teams in het bedenken en uitwerken van hun ideeën.

De Week van het Lege Gebouw wordt georganiseerd door de lectoraten Facility Management en Smart Urban Redesign van Zuyd Hogeschool en mede mogelijk gemaakt door bijdragen van de Provincie Limburg, Gemeente Kerkrade, de Erfgoedacademie, Rijkdienst voor Cultureel Erfgoed, Abdij Rolduc, Stadsregio Parkstad Limburg en de vrijwillige inzet van docenten en experts.

Over Abdij Rolduc

Abdij Rolduc in Kerkrade is het grootste abdijcomplex in de Benelux en een van de grootste rijksmonumenten van Nederland. Ruim 900 jaar geleden begon de bouw van het kloostercomplex. Momenteel is een gedeelte van de gebouwen in gebruik als hotel en congrescentrum. Een deel van het kloostercomplex staat leeg nadat het gymnasium van Abdij Rolduc in 2008 zijn deuren heeft gesloten. Rolduc staat op de UNESCO-lijst van 100 belangrijkste monumenten van ons land.

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform