Logo
  • Nieuws
  • 10 september 2020
  • Bron: Dynamis

Vraag naar kantoorruimte daalt met 40 procent

Door de coronacrisis bereikt de dynamiek op de kantorenmarkt een dieptepunt. Bedrijven stelden massaal hun huisvestingsbeslissing uit. De vraag naar kantoorruimte is met maar liefst 40 procent gedaald in het eerste half jaar van 2020.

Beeld Vraag naar kantoorruimte daalt met 40 procent

Dit blijkt uit de rapportage Sprekende Cijfers Kantorenmarkten medio 2020 van Dynamis. Volgens de vastgoedmakelaar zullen volgend jaar echter recordvolumes gerealiseerd gaan worden door de grote inhaalvraag van bedrijven die hun huisvestingsbeslissing hebben uitgesteld.

Het collectieve thuiswerken heeft blootgelegd dat de Randstad voor de crisis zwaar onder druk stond. Door de opgelopen schaarste konden bedrijven hun verhuiswens niet realiseren, congestie had lange reistijden tot gevolg en ook de woningprijzen stegen de pan uit. Een deel van deze problemen zijn sinds de start van de intelligente lockdown sterk verminderd.

Betere spreiding

In de vier grootste steden van Nederland (G4: Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag) is de kantorenmarkt hard geraakt. Maar liefst 38% minder oppervlakte is in het eerste half jaar van 2020 verkocht of verhuurd in de G4. De klap komt het hardste aan in Utrecht en Den Haag, in beide steden daalt het opnamevolume met circa 60%.

Dynamis pleit voor een betere spreiding van de werklocaties in Nederland. Regio’s buiten de Randstad, als Twente en de Brabantse Stedenrij, moeten verdergaand samenwerken om een concurrerende hotspot te ontwikkelen. Bedrijven zullen dan vaker hun vestigingsbeslissing in het voordeel van de regio laten uitvallen, of hier satellietkantoren openen om reistijden voor werknemers te beperken.

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform