Logo
  • Opinie
  • 30 januari 2013

Vloeronderhoud een speciale discipline

Gisteren (29 januari 2013) heb ik bij de scholingsacademie van een vloerspecialist een training vloeronderhoud gevolgd. De belangrijkste leerpunten wil ik graag met u delen:

Welke vloerafwerking kies ik?

Het aanbod van soorten vloerafwerking materialen is groot dit maakt de juiste keuze lastig.  Iedere vloerafwerking heeft specifieke eigenschappen die het meer of minder geschikt maken voor toepassing in een specifieke ruimte of situatie. Vloerenleveranciers doen u als klant graag geloven dat vloerafwerking materialen vanwege een aangebrachte fabrieksafwerking onderhoudvrij zijn. Dit is een fabel! Iedere vloer vraagt onderhoud. Voor de keuze en aanschaf van een vloerafwerking is het dan ook gewenst om een professionele vloeronderhoud specialist te raadplegen. Hij kan u het best adviseren t.a.v. de soorten vloerafwerking, de fysieke eigenschappen, de toepassingen en het juiste onderhoud.

Planmatig onderhoud.

Om de vloerafwerking fysiek en esthetisch in goede staat te houden en de levensduur te verlengen is planmatig dagelijks- en periodiek vloeronderhoud nodig met de juiste onderhoudsproducten. De vloerspecialist kan hiervoor een onderhoudsplan opstellen. Vloeronderhoud en conserveringsproducten zijn niet goedkoop. Reserveer daarom hiervoor een specifiek onderhoudsbudget. Laat het vloeronderhoud door een professioneel en gespecialiseerd vloeronderhoud bedrijf uitvoeren. Vloerspecialisten kunnen ook hierin adviseren. Vraag het vloeronderhoud bedrijf een service logboek bij te houden van het uitgevoerde periodieke onderhoudsbeurten en de daarbij gebruikte producten. Kies bij voorkeur de onderhoudsproducten uit het assortiment van één leverancier.

Preventieve (beschermings)maatregelen.

Vloeronderhoudskosten kunnen worden verlaagd door het toepassen van een goede droog- en schoon loopzones bij de entrees. Ongeveer 80% van alle vuil komt via de entree van het gebouw binnen. In bepaalde omstandigheden waar overmatig zand- en vuilinloop is, wordt geadviseerd voor ingebruikname het linoleum te voorzien van twee polymeerlagen. In ruimtes met veel los meubilair zoals schoolklassen is het toepassen van niet krassende  doppen (bijv. “scatchnomore”), zachte wielen of geleiders een oplossing om krassen en beschadiging van de toplaag van de vloeren te voorkomen. Het dagelijks goed verwijderen van vuil en zand van vloeren voorkomt de vroegtijdige slijtage van de vloerafwerklaag. Let bij linoleum en vinyl vloeren of de lasnaden heel zijn. Laat deze zo nodig herstellen om  vuil en vocht indringing te voorkomen. Door vocht verzeept de lijm waardoor de linoleum los laat.

Vervangen of renoveren Linoleum?

Mocht u na  verloop van tijd toe zijn aan een andere huisstijl dan kunt u besluiten uw vloer te vervangen  en milieu verantwoord af te voeren en te laten verwerken. Ook kunt u ervoor kiezen om uw oude linoleum vloer te laten renoveren en te voorzien van een andere kleur, gewenste afbeeldingen, patronen en of logo’s. De vloerspecialist kan u hier alles over vertellen.

Tapijt

Tapijt kan vanwege zijn eigenschappen projectmatig worden toegepast. Let wel: “ vlekken doen een tapijt al snel slecht en versleten lijken.  Advies: 1x per jaar geheel reinigen van het tapijt. Morsen is de grootste ergernis van de consument. Het onderhoud kost de meeste tijd, moeite en geld. Kies daarom bij voorkeur een gemêleerde kleur tapijt van een goede kwaliteit.

Henny Noordeloos,
Noordeloos Facilities

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform